Yrittäjägaala 16.11.2019 – Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin puhe

Arvoisat yrittäjät, hyvät ystävät

Jälleen on aika juhlistaa Kalajoen vahvaa yrittäjyyttä, huomioida ja nostaa esille muutamia hyviä esimerkkejä onnistuneesta ja aikaansaavasta yritystoiminnasta kotikaupungissamme. Tämä gaala ja osallistujamäärä on jo sinänsä hieno osoitus, kuinka vahvaa yrittäjyys Kalajoella on ja kuinka Kalajoella yrittäjyyttä arvostetaan. Ei taida ihan lähistöltä löytyä ainakaan Suomen puolelta vastaavan kokoluokan yrittäjägaalaa.

Näyttää siltä, että joka kerta kun yrittäjäjärjestöt ja kaupunki miettivät palkinnon saajia niin meillä on positiivinen ongelma: hyviä ehdokkaita on monin verroin enemmän kuin mitä kulloinkin voidaan huomioida. Lisäksi vaikuttaa siltä, että näitä hyviä ehdokkaita on vuosi vuodelta enemmän. Tälläkin kerralla valinnat ovat mielestäni onnistuneita ja huomioinneissa tulee hyvin esille yrityskenttämme laajuus ja se, että vahvat toimialat synnyttävät uusia yritystoiminnan mahdollisuuksia, jotka parhaimmillaan edelleen vauhdittavat eri toimialojen kehitystä.

Huomioitavia on rajallinen määrä ja palkinnonsaajat ovat tunnustuksen enemmän kuin ansainneet. Samalla, kun onnittelemme palkittuja tämän gaalan tarkoituksena, on myös juhlistaa vuosittain Kalajoen menetyksen pohjana toimivaa valtakunnan kärkeä olevaa vahvaa yrittäjyyttä ja Kalajoella yrityksissä tehtävää erinomaista työtä.

Kalajoella tapahtuu paljon hyviä asioita. Täällä yritystoiminta kehittyy ja yrittäjillä on keskenään ja muiden toimijoiden kanssa hyvä yhteishenki. Aika usein muualta Kalajoella käyvät toteavat, että täällä on tekemisen meininki.

Vahva yhteisöllisyys rakentuu siitä, että ollaan hyviä ihmisiä toisillemme. Ollaan hyviä ihmisiä silloin, kun menestytään. Mutta etenkin nyt, kun näyttää siltä, että olemme menossa kohti haastavampaa suhdannetta, on vähintäänkin yhtä tärkeää, että ollaan hyviä ja luotettavia myös silloin, kun vaikkapa suhdanteista johtuen on vaikeampia aikoja.

Tänään 40 -vuotista taivalta juhliva Kalajoen yrittäjät on loistava esimerkki onnistuneesta, kannustavasta ja tuloksekkaasta yhteisöllisyyden ja menestyksen rakentamisesta. Hyvä henki ja innostava ilmapiiri heijastuu myös muihin toimijoihin. Lämpimät onnittelut Kalajoen yrittäjille.

Valtakunnan tasolla ja erityisesti julkisissa organisaatioissa on valitettavasti tapahtunut myös negatiivista kehitystä. On helppoa syyttää ilmiöstä sosiaalista mediaa, vaikka toki viestinnän muodoissa on tapahtunut ja tapahtuu valtavaa murrosta. Pohjimmiltaan näyttäisi olevan kuitenkin kyse suvaitsemattomuudesta.

Suomessa on saatu nauttia itsenäistymisen jälkeen demokratian menestystarinasta. Tähän on kuulunut se, että esiintyy erilaisia näkemyksiä, niitä arvostetaan ja toivotaan tuotavan esiin. Demokraattisten päätösten jälkeen on menty tehtyjen päätösten mukaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että meillä nousee esille yhä vahvemmin yhden asian liikeitä, jotka ajavat asiaansa keinoja kaihtamatta, demokraattista oikeusturvajärjestelmää väärinkäyttämällä, joskus jopa lainvastaisin keinoin. Yrittäjät ja yritystoiminta kärsii valitettavan usein tällaisesta toiminnasta: tuhotaan kaivinkoneita, tehdään tarhaiskuja, tehtaillaan viivytysvalituksia jne.

Viime aikoina on puhuttu aiheellisesti ilmastomuutoksesta. Aihe on tärkeä ja tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. Tämänkin aihepiirin alueella kaksinaismoraali ja suvaitsematon normittaminen nostaa päätään. Samaan aikaan, kun pääkaupunkiseudulla ollaan huolissaan lehmänpieruista ei tunnu häiritsevän yhtään asua kivihiilellä lämmitetyssä asunnossa. Tässäkin asiassa Kalajoki ja Kalajoella toimivat yrittäjät voivat rinta rottingilla kertoa oikeista vaikuttavista ilmastoteoista. Kalajoella tehdään edelläkävijänä kiertotalouden yritystoimintaa uudessa Himangalla sijaitsevassa yrityksessä. Kalajoella tuotetaan yli nelinkertaisesti sähköä uusiutuvalla tavalla verrattuna siihen mitä paikkakunnalla yritykset ja asukkaat käyttävät. Muutaman vuoden päästä meidän sähköomavaraisuus on noin kymmenkertainen. Ei ole sattuma, että tuulivoimahankkeissa ovat olleet moottoreina juuri meillä paikkakunnalla toimivat aktiiviset alkutuotannon yrittäjät yhdessä muiden yrittäjien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hyvä juhlaväki

Meillä ei olla huolissaan lehmän pieruista. Me olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että meillä on vahva alkutuotanto ja kehittyvää yritystoimintaa. Yrittäjät ansaitsevat meiltä kaikilta kiitoksen ja arvostusta lannistamisen, mustamaalaamisen ja kiusaamisen sijaan.

Menestyvä yritystoiminta on myös paikkakunnan ja eri alueiden elinvoiman perusta. Elinvoiman ja vetovoiman rakentamisessa törmää usein erilaisiin vippaskonsteihin ja näennäistemppuihin. On hyvä muistaa, että elinvoiman rakentamisessa selkeästi tärkein tekijä on yrittäjyys ja työpaikat. Maaseudullakin elinvoiman perusta on maaseudun yritystoiminta ja meidän kaikkien tehtävä on tarpeettoman mikromanageerauksen, rajoitusten ja kieltojen sijaan kannustaa ja mahdollistaa yritystoimintaa.

Uskon että jatkossakin saamme nauttia Kalajoella tuotetusta puhtaasta ruuasta, eri toimialojen kehittyvästä yritystoiminnasta ja jopa joulu- ja muiden juhlien viettämisestä haluamallamme tavalla.

 

Jukka Puoskari

Kaupunginjohtaja