Asuminen ja ympäristö

Julkiset tilat ja palvelut

Toiminnanharjoittajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus, kun otetaan käyttöön huoneisto, jota käytetään julkisena oleskelutilana.

Julkiset tilat ja palvelut kattavat mm. seuraavat toiminnot:

  • koulut ja oppilaitokset
  • päiväkodit
  • nuorisotilat
  • sosiaali- ja terveysalan yksiköt
  • liikuntatilat
  • majoitustilat
  • kauneushoitolat, solariumit, tatuointi- ja lävistystoiminnat

Ilmoita julkiseen käyttöön tarkoitettujen oleskelutilojen käyttöönotosta kirjallisesti viimeistään 30 vuorokautta ennen tilojen käyttöönottoa.

Ympäristöterveydenhuolto antaa ilmoituksen tekijälle todistuksen siitä, että ilmoitus on vastaanotettu. Todistus on maksullinen. Ympäristöterveydenhuolto voi päätöksessään asettaa toiminnalle ehtoja tai antaa määräyksiä terveyshaittojen ehkäisemiksi. Toiminnan käynnistäminen voidaan kieltää kokonaan, jos terveydenhaittojen ehkäiseminen ei ole mahdollista.

Ilmoituksen perusteella tiloihin tehdään tarkastus, jossa voidaan antaa terveyshaittojen ehkäisemiseksi tarpeellisia määräyksiä. Terveystarkastajat valvovat toiminnan hygieenisyyttä ja ottavat tarvittaessa pinnoilta puhtausnäytteitä.

Tee vastaava ilmoitus myös jos toiminnanharjoittaja vaihtuu, toiminta muuttuu oleellisesti tai loppuu.

Mahdolliseen toimintaan liittyvän elintarvikehuoneiston ilmoituksen käsittelee elintarvikevalvonta.

  • toiminnanharjoittajan yhteystiedot
  • selvitys toimintaan varatun paikan sijainnista
  • tarpeelliset piirustukset (pohjapiirustus ja kalustepiirustus)
  • ilmanvaihtoselvitys/mittauspöytäkirja
  • selvitys harjoitettavasta toiminnasta
  • ilmoituksessa tulee kuvata mahdolliset terveyshaitat esim. melu, pöly, tärinä, hajuhaitat, juoma- ja uimavesien saastumisriski, vaikutukset haittaeläinten esiintymiseen.

Lisäksi ilmoituksessa on kuvattava miten terveyshaittojen ennaltaehkäisystä huolehditaan.

Kauneusalan valvontavastuu on jakautunut monen eri viranomaisen kesken. Tukes valvoo, että kauneudenhoito- ja kehonmuokkauspalveluiden tarjoajat noudattavat kuluttajaturvallisuuslakia. Lisäksi Tukes valvoo kosmeettisten valmisteiden, kuten esimerkiksi hius- ja tatuointivärien turvallisuutta. Kuntien terveydensuojeluvalvonta vastaa puolestaan kauneudenhoitopalveluiden hygienian valvonnasta ja Säteilyturvakeskus säteilyä tuottavien laitteiden, kuten esimerkiksi laserhoitolaitteiden valvonnasta. Valviralle kuuluu vaativaa lääketieteellistä osaamista vaativien toimenpiteiden ja terveyden- ja sairaudenhoitopalveluiden valvonta.

Moni esteettinen tai kosmetologinen laitehoito perustuu ihon tai kehon käsittelyyn ionisoimattomalla säteilyllä. Käytettyjä tekniikoita ovat muun muassa optinen säteily, radiotaajuinen säteily (RF-säteily) sekä ultraääni. Optiseen säteilyyn sisältyy näkyvän valon lisäksi laser-, ultravioletti- ja infrapunasäteily. Näitä tekniikoita käytetään esimerkiksi tatuointien tai karvojen poistoon, ihomuutosten hoitoihin, vartalon muotoiluun kuten rasvan tai selluliitin poistoon, kynsi- tai geelilakan kovettamiseen ja ihon puhdistamiseen. Turvallisuusnäkökohtien huomioiminen hoidoissa on tärkeää, koska liian voimakas säteily voi aiheuttaa monenlaisia vaurioita.

Säteily kauneudenhoidossa - Säteilyturvakeskus STUK

Solariumit - Säteilyturvakeskus STUK

Kuuntele