Yrityksen perustaminen

Näin me Kalajoen seudun yrityspalvelukeskuksessa autamme sinua yrityksen perustamisessa.

Nämä ovat siis yleisiä vaiheita yrityksen perustamisessa, jotka voivat vaihdella riippuen yrityksen koosta, toimialasta ja yksilöllisistä tarpeista. 

  1. 1
    Liikeidea

    Yrityksen perustamisen ensimmäisessä vaiheessa sinulla tarvitsee olla vain yritysidea ja yrittäjämäinen asenne. Yhdessä voimme miettiä yritys- ja liikeideasi kehittämistä ja arvioida yritystoiminnan kannattavuutta. Ota yhteyttä yritysasiantuntijaamme, niin arvioimme liike- ja yritysideaasi ja autamme sinua yrityksen perustamisen seuraavaan vaiheeseen.

  2. 2
    Liiketoiminta- ja taloussuunnitelma

    Liiketoimintasuunnitelma laaditaan kirjallisena, ja siinä kuvataan muun muassa liikeidea, yrityksen tavoitteet, markkinointitoimenpiteet ja talousennusteet. Liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu yrityksen pyörittämisessä sekä rahoituksen ja starttirahan hakemisessa. Taloussuunnitelmalla testataan yrityksen toiminnan ja alkuinvestointien kannattavuutta ja se auttaa myös talouden seurannassa yritystoiminnan käynnistyttyä. Yritysasiantuntijaltamme saat apua liiketoiminta- ja taloussuunnitelman laatimiseen.

    Yritysasiantuntijan kanssa voit pohtia yritysmuotoa, joka soveltuu parhaiten yrityksesi tarpeisiin. Jos aiot käynnistää yritystoiminnan yksin, voit valita yritysmuodoksi toiminimen, osakeyhtiön tai osuuskunnan. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö taas vaativat vähintään kaksi perustajaa. Kevytyrittäjä on laskutuspalvelun kautta itsensä työllistävä henkilö.

  3. 3
    Yrityksen perustaminen ja rekisteröinti

    Yrityksen perustamisvaiheessa valitaan yritykselle sopiva yhtiömuoto, nimi ja toimiala. Yritys rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallitukseen, josta se saa virallisen statuksen ja y-tunnuksen. Lisäksi yritys avaa pankkitilin ja ilmoittautuu Verohallinnon rekistereihin. Mikäli toiminnan aloituksen yhteydessä haetaan starttirahaa, liiketoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin starttirahahakemus on hyväksytty. Yritystoiminta katsotaan aloitetuksi, jos yritys on ilmoitettu ennakkoperintä-, arvonlisävero- tai työnantajarekisteriin, tai jos yritys on jo aloittanut tuotteiden ja palveluiden markkinoinnin. Yritysasiantuntija voi auttaa yrityksen perustamisessa.

  4. 4
    Vakuutukset ja mahdolliset luvat

    Perustettu yritys hankkii tarvittavat vakuutukset yritykselle, yrittäjälle ja työntekijöille. Vakuutukset turvaavat yritystoimintaa erilaisilta riskeiltä, kuten vastuulta, omaisuusvahingoilta ja tapaturmilta. Joillakin toimialoilla tarvitaan myös erityisiä lupia tai ilmoituksia viranomaisille, joita voit selvittää yritysasiantuntijamme kanssa.

  5. 5
    Yritystoiminnan aloittaminen

    Yritys aloittaa toimintansa käytännössä. Yritys markkinoi tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille, hoitaa kirjanpitoa ja verotusta sekä seuraa talouttaan ja tuloksiaan. Yritysasiantuntijan apu on käytettävissä myös toiminnan käynnistyttyä.

Kuuntele