Julkaisut

Historiallisen suuri TE-uudistus tuo työvoimapalvelut kuntiin vuodenvaihteessa – Ylivieska, Kalajoki, Nivala -työllisyysalue valmistautuu muutokseen

Julkaistu 20.12.2024 Muokattu 20.12.2024

Vuoden 2025 alussa toteutettava TE-uudistus siirtää julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun valtiolta kunnille. Uudistuksen myötä valtion TE-toimistot lakkautetaan, ja Suomeen muodostuu 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta.

Työllisyysalueen graafinen ilme.

Ylivieska toimii vastuukuntana Ylivieska, Kalajoki, Nivala -työllisyysalueella, johon kuuluvat myös Sievi, Alavieska ja Merijärvi. Uudistus on historiallisen suuri ja vaatinut kunnissa monialaista valmistelua, sillä palvelut siirtyvät keskitetystä valtion järjestelmästä hajautettuun kuntapohjaiseen järjestelmään. Kunnissa on vahva tahtotila turvata sujuvat palvelut siirtymävaiheessa ja varmistaa palveluiden jatkuvuus.

Uudistuksen mukana haasteita ja mahdollisuuksia

Siirtymävaiheessa palveluiden sujuvuuteen voi liittyä hetkellisiä haasteita, kuten tietojärjestelmien käyttökatkoja, viivästyksiä asiakaspalvelussa tai maksatusten ruuhkautumista. Käytännössä uudet toimintamallit, tietojärjestelmät ja asiakastiedot siirtyvät yhden yön aikana valtiolta kunnille.

Kuntiin siirtyy valtakunnallisesti uudistuksen myötä myös reilut 4 400 työllisyyden edistämisen asiantuntijaa liikkeenluovutuksella TE-toimistoista. Henkilöstöresursseihin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut voidaan kuitenkin aloittaa vasta uudistuksen toteutumisen jälkeen, mikä saattaa hetkellisesti hidastaa toimintaa.

Kunnat varautuvat huolellisesti

Ylivieska, Kalajoki, Nivala -työllisyysalueella siirtymävaihetta on valmisteltu huolellisesti. Vaikka uudistus tuo mukanaan haasteita, sen tavoitteena on tarjota pitkässä juoksussa asiakkaille entistä vaikuttavampia ja yksilöllisesti räätälöityjä palveluja.

  • Asiakastietojen siirron ja maksatusprosessien toimivuus on varmistettu yhteistyössä valtion kanssa.
  • Kunnat hyödyntävät alueensa tuntemusta ja kehittävät palveluita vastaamaan paikallisia tarpeita.
  • Mahdollisista häiriöistä ja niiden vaikutuksista tiedotetaan kuntien ja työllisyysalueen omissa viestintäkanavissa.

Pitkän aikavälin tavoitteena vaikuttavammat palvelut

TE-uudistus tarjoaa kunnille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää työvoimapalveluja kokonaisvaltaisemmaksi osaksi paikallisia palveluita. Tulevaisuudessa työllisyyspalvelut yhdistetään yhä tiiviimmin osaksi kuntien elinkeino- ja koulutuspalveluita, mikä mahdollistaa paremman reagoinnin asukkaiden ja yritysten tarpeisiin.

Ylivieska, Kalajoki, Nivala -työllisyysalue on sitoutunut tekemään parhaansa turvatakseen asiakkaille sujuvan palveluiden siirtymän ja kehittyäkseen entistä vahvemmaksi alueelliseksi toimijaksi.

Lisätietoja uudistuksesta ja sen etenemisestä voit seurata työllisyysalueen verkkosivuilta ja muista viestintäkanavista.

 

Mikä TE-uudistus?

  • Julkiset työvoimapalvelut siirtyvät valtion TE-toimistoilta kuntien vastuulle 1.1.2025. Suomeen syntyy 45 kuntien muodostamaa työllisyysaluetta.
  • Suurin osa alueista järjestää palvelunsa vastuukuntamallilla, neljä kuntaa järjestää palvelunsa itse ja kaksi aluetta kuntayhtymämallilla.
  • TE-toimistojen konsepti ei sellaisenaan siirry kuntiin, vaan uudistus on kunnille mahdollisuus tehdä asiat uudella tavalla.
  • TE-toimistojen sijaan sekä henkilö- että yritysasiakkaat ottavat jatkossa yhteyttä omaan kotikuntaansa. Jatkossa saman järjestäjän vastuulla ovat esimerkiksi kunnan koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi myös työvoimapalvelut.
  • Uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä parhaiten, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen.
  • Kyse ei ole vain työllisyyden edistämisestä. Kunnat saavat vahvistuvien peruspalvelujen myötä lisää työkaluja elinvoiman edistämiseen.

 

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat antaa palautetta, ota yhteyttä:

työlliyyspäällikkö Paula Oja
paula.oja@kalajoki.fi
040 573 2443

 

Jaa sivu:
Kuuntele