Kaljaasi-patsas jokirantamaisemassa.
Tietoa Kalajoesta

Tietoa Kalajoesta

Kalajoki on meriluonnon ja jokilaaksojen aurinkoinen kaupunki, joka tarjoaa viihtyisän asuinympäristön, monipuoliset palvelut ja erinomaiset mahdollisuudet rentoutumiseen ja vapaa-ajanviettoon.

Viiden tähden Kalajoki

Kalajoki on elinvoimainen noin 12 400 asukkaan merenrantakaupunki, jossa asut palvelujen lähellä luonnon rauhassa, meren äärellä. Käyt töissä lähellä, ja olet päivän päätteeksi nopeasti kotona tai harrastamassa. Voit lähteä helposti rentoutumaan vaikka kylpylään tai konserttiin. Talven koittaessa voit käpertyä kotisohvalle, tai suunnata laduille ja jäälakeudelle ulkoilemaan.

Kodikkaalla Kalajoella viihtyvät niin vauvat, vaarit kuin kaikenikäiset siltä väliltä. Pidämme kaikista hyvää huolta – sekin on viihtyisän pikkukaupungin etu.

Kaupungin elinkeinorakenne on monipuolinen, yritystoiminta vireää ja työllisyystilanne hyvä. Kalajoella yrittäjien osuus työllisestä työvoimasta on 19 %, kun valtakunnassa luku on keskimäärin 10,5 %.

Väkimäärämme on pysynyt tasaisena ja kaupungin talous on aina ollut tasapainossa kaikilla keskeisillä talouden tunnusluvuilla mitattuna. Kalajoella on Pohjois-Suomen alhaisimpia tuloveroprosentteja.

Asumisen laatua lisäävät hyvät julkiset ja yksityiset palvelut. Lisäksi yhtenä Suomen suosituimpana ympärivuotisena matkailukeskuksena, Kalajoki tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet rentoutumiseen ja vapaa-ajanviettoon.

Tilastojulkaisu

Tilastotietoja Kalajoesta löytyy Kalajoen tilastojulkaisusta. Julkaisusta näet tietoa väestön kehityksestä ja työllisyydestä.

Kalajoki

Kalajoki sijaitsee Perämeren rannalla, Pohjois-Pohjanmaalla, valtatie 8 ja valtatie 27 risteyksessä. Kalajoen naapurikunnat ovat Alavieska, Kokkola, Kannus, Merijärvi, Pyhäjoki, Sievi ja Ylivieska. Kalajoki on tunnettu matkailusta, maataloudesta ja metalliteollisuudesta.

Fakta Määrä tai vuosiluku
Perustamisvuosi 1865
Kaupunki 1.1.2002
Asukkaita  31.7.2023 12 375
Asukkaita per km² 13,4
Pinta-ala km² 2391,3
Kokonaispinta-alasta vettä (km²) 1467,19
Asemakaavat hehtaareina 3574,4
Ranta-asemakaava hehtaareina 2357,7
Tukialue 1

Liitetty kunta Vuosiluku
Rautio 1973
Himanka  2010

Kalajoki tunnetaan matkailukuntana. Hiekkasärkät ovat noin kolmen ja puolen kilometrin mittainen laaja hiekkasärkkien ja -rantojen muodostama alue, joka houkuttelee alueelle noin 2 miljoonaa kävijää vuodessa. Isoimmat dyynit ovat lähes 20 metriä korkeita.

Matkailun kokonaishyöty alueelle on noin 45 miljoonaa €. Rekisteröityjen majoituspaikkojen lisäksi Kalajoella on paljon yksityisiä loma-asuntoja.

Hiekkasärkkien merellinen matkailukeskus on kehittynyt 2000-luvulla valtavasti. Matkailukeskuksen palvelu- ja aktiviteettitarjonta on runsas ja monipuolinen. Kalajoen Hiekkasärkkien matkailukeskuksen ympärivuotisia palveluita ovat muun muassa reitistöt hiihtoon ja sauvakävelyyn, lenkkeilyyn, hevosurheiluun, kylpylähotelli hyvinvointi-, terveys- ja kuntoliikuntapalveluineen, ruoka- ja viihderavintolapalvelut sekä ympärivuotiset majoitus- ja kokouspalvelut. Hiekkasärkillä toimii useita ohjelmapalveluyrityksiä, joiden tarjonta vaihtelee kartingista purjelautailuun.

Matkailukeskuksessa on myös meriluontokeskus, joka tarjoaa tietoa maankohoamisrannikon luonnosta, vaihtuvia näyttelyitä sekä opastettuja kierroksia.

Hiekkasärkien lisäksi Kalajoella on muitakin nähtävyyksiä kuten vanha kaupunki Plassi, Kallankarit eli saaret, joilla on itsehallinto sekä ainutlaatuinen Rahjan saaristo.

Lisätietoja Kalajoen nähtävyyksistä ja matkailupalveluista, kuten hotelleista ja ravintoloista, löydät www.visitkalajoki.fi sivustolta.

Kalajoella tapahtuu koko ajan. Kalajoella järjestetään yli 500 tapahtumaa vuodessa, joten tapahtumakalenteri päivittyy koko ajan. Suurin osa tapahtumista keskittyy kesäaikaan, mutta tapahtumia järjestetään myös ympäri vuoden.

Matkailukeskuksessa järjestetään muun muassa hiekkafutiksen SM-kilpailut, hiekkasählyn kilpailut, hiekkaolympialaisia ja muita harrastajatapahtumia. Suurimpia tapahtumia ovat Kalajoen Juhannus ja Kalajoen Venetsialaiset elokuun lopulla.

Kaupungin tapahtumia järjestää Kalajoki Akatemia.

Kalajoki on satamakaupunki. Kalajoen satama Rahjassa toimii liikennesolmuna rekka- ja laivaliikenteen välillä. Maantieyhteys satamaan valtatie 8:lta on lyhyt, vain neljä kilometriä. Myös tuloväylän kunnossapidon kannalta Kalajoen sataman sijainti syvän avomeren äärellä on erittäin edullinen. Matka pääväylälle Kallan saaren ulkopuolelle on ainoastaan 20 – 25 km ja meri syvenee nopeasti ollen sataman suulla yli 10 metriä ja kahden kilometrin päässä satamasta jo 13 – 15 m.

Edullisen sijainnin vuoksi Kalajoella on ollut satamatoimintaa jo 1800-luvun loppupuolelta saakka. Sataman kehittäminen nykyiselle paikalle alkoi 1950-luvun loppupuolella ja satamaa on kehitetty voimakkaasti jo yli 60 vuoden ajan.

Kalajoen satama on vapaa kauppasatama. Viennin osuus liikenteestä on noin 70 %. Päävientiartikkeli on puutavara. Sahatavaran lisäksi Kalajoen kautta liikkuu myös erilaisia projektilasteja, vaneria, teräsrakenteita, rautaromua, kasvuturvetta, viljaa ja puupellettiä.

Kaupungin palveluksessa on noin 500 työntekijää. Toiminta on monialaista ja kaupunki tuottaa ja järjestää kuntalaisille keskeiset peruspalvelut sekä toimii useissa palveluissa isäntäkuntana.

Kaupungilla on voimakas ote sekä eri palveluiden kehittämisessä että kaupungin elinvoimaisuuden lisäämisessä.

Kuuntele