Julkaisut

Vuoden lähiruokateko Kalajoen kaupungin ruokapalveluille

Julkaistu 2.9.2024 Muokattu 2.9.2024

Ruokapalveluiden rooli kasvattajana on merkittävä - läheltä saatavan ruuan arvostus näkyy päiväkotien ja koulujen tarjoamassa ruuassa joka päivä. Esimerkiksi lasten ja nuorten lautasilta katoaa parempiin suihin yli 24 000 kiloa lähellä tuotettua perunaa.

Tänään Kalajoen Hiekkasärkillä järjestetyssä lähiruokatapahtumassa palkittiin tuttuun tapaan vuoden lähiruokateko. Hilmantorilla jaetun palkinnon vastaanottivat ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Paula Kumpula ja tekninen johtaja Marko Raiman. Tunnustuksen jakoivat kaupunginjohtaja Jukka Puoskari ja Hiekkasärkät Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä.
 
– Tänä vuonna halusimme palkita toimijan, joka voi tuntua toisaalta itsestään selvältä, tai jonka merkitystä ei ehkä edes osaa ajatella. Kalajoen kaupungin ruokapalvelut on määrätietoisesti tehnyt työtä sen eteen, että päiväkodeissa ja kouluissa syödään lähellä tuotettua ruokaa. Tällä on valtavan suuri merkitys alueen tuottajille, taustoittaa valintaraadissa mukana ollut Myllylä, ja kannustaa myös paikallisia ravintoloita sekä kahviloita käyttämään entistä enemmän lähiruokaa.

Vuosittain kalajokisten lasten ja nuorten lautasilta katoaa parempiin suihin yli 24 000 kiloa lähellä, Kalajoen alueella tuotettua perunaa. Viljelijöiltä vihannesjalostamoon ostettu kilomäärä on ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Kumpulan mukaan tätäkin suurempi, sillä kilomäärään kuoret eivät ole päässeet mukaan.
 
– Peruna on edullinen perusruoka, jonka ympärille voidaan rakentaa todella monenlaisia kokonaisuuksia. Perunan arvostamisen toivoisin lähtevän myös jokaisen lapsen ja nuoren kotoa. Pastan ja kaukaa tulevan riisin rinnalla se on oiva lähituote, josta kannattaa heidän kanssaan puhua Kumpula toivoo.

Perunan lisäksi myös monet muut juurekset ja puutarhatuotteet tulevat Kumpulan sanoin ”omasta maasta”. Esimerkkinä hän nostaa ylivieskalaisen vihannesjalostamon kautta tehdyt hankinnat.
 
– Nämä salaattikasvikset ja kaalit kasvatetaan Kalajoella. Saamme niitä käyttöömme niin kauan kuin heillä riittää satoa. Muut tuoreena käyttämämme juurekset sekä puutarhakasviksista tomaatit ja kurkut tuotetaan nekin sesonkiaikana lähialueella.

Lisäksi Kalajoelta tulevat idut, joita tarjoillaan salaatin lisukkeina.
 
– Kun lapset tottuvat ituihin, he syövät niitä oikein mielellään. 

Kaupungin ruokapalvelujen tarjoama leipä tulee Raahesta. Kilpailutetun elintarviketoimittajan sopimusten kautta voidaan käyttää muun muassa Atrian ja Valion tuotteita, joille löytyy alkutuotannosta sopimustuottajia niin ikään Kalajoen alueelta.

– Vaikka meillä ei ole omaa lihajalostamoa tai meijeriä, niin meidän toimintamme tukee hyvien sopimusten kautta paikallisia yrittäjiä ja alueen elinvoimaa.
 
Kumpula muistuttaa, että alkutuotanto maataloudessa on alueellamme niin vahva, että meistä jokainen voi tehdä kauppareissullaan valintoja lähiruuan puolesta. Sen eteen tehdään yhdessä töitä myös Kalajoen kaupungilla.
 
– Huomionosoitus on koko meidän työyhteisöllemme iso asia. Hienoa, että työmme tulee huomioiduksi.
 
Lähiruokateko palkitaan vuosittain Hilmantorilla pidettävässä lähiruokatapahtamassa. Palkinnon jakavat Kalajoen kaupunki ja Hiekkasärkät Oy. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2019.
Kumpula, PaulaRuoka- ja siivouspalvelupäällikkö
Jaa sivu:
Kuuntele