Kalajoki vetää paluumuuttajia ja monipaikkaisesti työskenteleviä
Julkaistu 2.1.2024 Muokattu 2.1.2024Suomen suosituimpiin kuuluvan matkailukeskuksen lisäksi Kalajoki tarjoaa taikaa, joka vetää ihmisiä asumaan ja työskentelemään tähän sopivan kokoiseen kaupunkiin. Paluumuuttaja, yrittäjä Helena Hurri on yksi heistä.
Vuosi sitten takaisin synnyinkaupunkiinsa Kalajoelle muuttanut Helena pohtii seikkoja, jotka vetivät hänet takaisin ja pitävät hänet Kalajoella. Mitä vuosi paluumuuttajana on tuonut elämään?
- Listasin vastikään asioita, jotka minua kiehtovat täällä. Sille päätyi konkreettisia seikkoja, mutta päällimmäiseksi jäi tunne siitä, että minähän kuulun tänne.
Vielä muutama vuosi sitten Helena työskenteli ja asui Etelä-Suomessa. Jokin kuitenkin veti takaisin kotikonnuille, vaikka vuosien varrella niin kaupungit kuin ulkomaatkin ovat tuntuneet omilta.
- Varmaankin ne ovat ne juuret, jotka vetivät takaisin tänne. Halu olla lähempänä ikääntyviä vanhempiani nyt, kun omat lapset ovat jo omillaan. Olen päässyt takaisin kotimaisemaan ja voin vielä nauttia ajeluista Hiekkasärkillä yhdeksänkymppisen isäni kanssa.
Maisemat, joissa palautuu
Helena löysi takaisin sielunmaisemaansa aukeille viljavainioille ja meren rannalle.
- Täällä ajatukset eivät sinkoa horisontista bumerangina takaisin. Olen viettänyt tänä vuonna paljon aikaa meren äärellä. Maisemaa meren rannalla ja pellon laidassa yhdistää jonkinlainen rajoittamattomuuden tunne. Samaa koen kalajokisissa kangasmetsissä, joissa katse pääsee kulkemaan metsän läpi. Täällä näkee kaikkialla pitkälle.
Kesäinen Kalajoki on monelle tuttu lomakohde, mutta asukkaat tietävät, että talvi tarjoaa myös hienoja mahdollisuuksia palautua työpäivästä.
- Viime talvena pääsin nauttimaan mahdollisuudesta kävellä töihin ja takaisin jäätynyttä merta pitkin. Olo oli lähes absurdi etenkin iltapäivän laskevan auringon pastelleissa sävyissä.
Tekevien ihmisten yhteisö
Etätyöt ja työn monipaikkaisuus ovat tulleet jäädäkseen. Kalajoella monipaikkainen työ on helppoa hyvien yhteyksien ja toimivien puitteiden vuoksi. Esimerkiksi toimistohotelli Luotsissa voi työpäivän aikana nauttia paitsi yhdestä Suomen kauneimmista rantamaisemista, myös yhteisöllisyydestä.
- En tulisi toimeen ilman ihmisiä ja yhteisiä kahvihetkiä. Itselleni sopivan toimistohotellin ja sen myötä työyhteisön löytäminen ovat olleet avainasemassa niin kotiutumisessa kuin verkostoitumisessakin. Pienikin yhteisö lisää tunnetta jalansijan saavuttamisesta ja juurien vahvistumisesta. Sellaista tunnetta tarvitsen sekä paluumuuttajana että yrittäjänä.
Helena kokee, että on Kalajoelle palattuaan myös viimein matkalla omannäköiseen työelämään yrittäjänä erilaisten projektien parissa.
- Jos nyt pitäisi arvioida sitä, kuinka kauan paluumuuttajan kuherruskuukausi kestää, niin sanoisin että pitkään. Muutostani on nyt noin vuosi, enkä kuvittele tällä hetkellä kaipaavani minnekään muualle.
Tutustu Kalajoen toimistohotelli Luotsiin