Kensa - Sosiaalisen vastuullisuuden ja monikulttuurisuuden malliesimerkkityönantaja Kalajoella
Julkaistu 8.1.2025 Muokattu 8.1.2025Kalusteovia valmistavan Kensan tuotantojohtaja Perttu Siermala ja vientipäällikkö Miia Petäjäsoja osallistuivat keväällä 2024 Kalajoella järjestettyyn vastuullisuuden perusvalmennukseen. Miia ja Perttu olivat tunnistaneet, että yrityksen toimitusketjuissa vastuullisuusasiat olivat viime aikoina nousseet esiin enenevissä määrin.
Vastuullisuus on aina ollut osa Kensan toimintaa ja arvojen ytimessä – ”Nyt tiedämme, mitä se todella tarkoittaa ja miten voimme viedä sitä yhä enemmän käytäntöön”
Kalusteovia valmistavan Kensan tuotantojohtaja Perttu Siermala ja vientipäällikkö Miia Petäjäsoja osallistuivat keväällä 2024 Kalajoella järjestettyyn vastuullisuuden perusvalmennukseen. Miia ja Perttu olivat tunnistaneet, että yrityksen toimitusketjuissa vastuullisuusasiat olivat viime aikoina nousseet esiin enenevissä määrin. Siksi he kokivat tärkeäksi kehittää omaa vastuullisuusosaamistaan. Kensa on vuonna 1989 perustettu perheyritys ja se työllistää tällä hetkellä noin 70 henkilöä, tuotannossa noin 50 henkilöä ja erilaisissa toimihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä noin 20 henkilöä. Kensan toimisto ja tuotanto sijaitsevat Kalajoen Himangalla.
Miia ja Perttu ovat pitkäaikaisia Kensan työntekijöitä ja heillä molemmilla on vahva kokemus yrityksen monipuolisesta työympäristöstä. ”Olen ollut täällä käytännössä koko urani,” Miia kertoo. ”Tulin suoraan koulusta ja tein lopputyön markkinointitutkimuksen parissa. Aloitin tilausten käsittelijänä, mutta sitten siirryin vientitehtäviin, ja siinä tulikin hoidettua lähes kaikkea mahdollista – asiakaspalvelua, vientimarkkinointia ja yhteistyötä ulkomaisten edustajien kanssa. Se on ollut kyllä tosi opettavaista.”
Perttu nyökkää vieressä ja lisää, kuinka hänkin on saanut kokea monipuolisia tehtäviä pitkän uransa aikana ”Itsekin olen ollut täällä jo yli 20 vuotta,” Perttu sanoo. ”Aloitin aikoinaan kesätyöntekijänä tuotannossa, mutta aika nopeasti työtehtävät alkoivat laajentua ja koulun päättymisen jälkeen jatkoin kokoaikaisena työntekijänä. Nykyään toimin tuotantojohtajan tehtävissä.” Yritys on antanut molemmille mahdollisuuden laajentaa osaamistaan ja kehittää työtapojaan. Miia kokee, että yksi yrityksen vahvuuksista on työntekijöiden saama vapaus toteuttaa omaa työtään suhteellisen itsenäisesti.
”Kyllä täällä on sellainen ilmapiiri, että jokainen pääsee käyttämään omaa osaamistaan ja kehittämään uusia ratkaisuja. Säännöt ja raamit ovat olemassa, mutta joustavuus ja luovuus tekevät työstä mielenkiintoista. Se on ehkä parasta Kensalla työskentelyssä,” Perttu summaa.
Vastuullisuus on ollut jo ennen valmennusta tärkeä osa Kensan toimintaa, mutta valmennuksen kautta se on saanut laajemman merkityksen. ”Me ollaan aina koettu itsemme vastuulliseksi toimittajana, mutta vastuullisuuden perusvalmennus avasi silmämme siihen, miten laaja-alainen käsite vastuullisuus todella on,” hän toteaa. Perttu lisää, että yrityksellä on ollut tiukat standardit hankinnoissa jo pitkään. ”Me varmistamme aina, että käyttämämme materiaalit ovat tutkittuja ja turvallisia, ja olemme sitoutuneet yhteistyöhön vastuullisten toimittajien kanssa.”
Työyhteisön monikulttuurisuus on parantanut johtamista, päätöksentekoa ja yhteisöllisyyttä – tärkeä osa Kensan sosiaalista vastuullisuutta
Valmennuksen myötä Miialle ja Pertulle kirkastui, kuinka tärkeitä jo olemassa olevat vastuullisuustoimet Kensalla ovat – ja erityisesti se, että vastuullisuustekoja ei ole vielä tehty täysin näkyviksi. Yksi iso oivallus liittyi sosiaaliseen vastuullisuuteen ja siihen, että Kensa on monella tapaa edelläkävijä työntekijöiden hyvinvoinnin varmistamisessa sekä esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden työllistämisessä, kotoutumisessa ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. “Monikulttuurinen työyhteisömme on meille suuri rikkaus” Miia ja Perttu kertovat.
”Meillä on pitkään ollut työntekijöitä eri maista, ja monikulttuurisuudesta on tullut luonnollinen osa arkeamme,” Miia kertoo. ”Se on ollut myös merkittävä osa sosiaalista vastuullisuuttamme.” Yrityksessä on sen perustamisesta asti panostettu siihen, että eri taustaiset työntekijät sopeutuvat työpaikkaan ja tuntevat olonsa tervetulleiksi. Perehdyttäminen on sujunut luontevasti, ja yrityksessä puhutaan tarvittaessa useampia kieliä. ”Kensan toimitusjohtaja Sauli on ollut tärkeä tukipilari siinä, että eri maista tulevat työntekijät ovat päässeet mukaan yrityskulttuuriin,” Perttu lisää. Monikulttuurisuus tuo mukanaan paljon hyvää. ”On ollut mielenkiintoista oppia eri kulttuureista ja kielistä,” Miia kuvailee. Perttu korostaa, että yrityksessä on aina pyritty siihen, että jokainen työntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi ja osaksi yhteisöä. ”Monikulttuurisuus on rikastuttanut työyhteisöämme ja kehittänyt johtamista ja päätöksentekoa,” hän lisää.
70 hengen yrityksessä vastuullisuuden jalkauttaminen vaatii suunnitelmallisuutta – Miten henkilöstö ja sidosryhmät on osallistettu, ja miten valmennus on vaikuttanut arkeen
Valmennuksen jälkeen Kensan johtoryhmälle on pidetty luento yritysvastuullisuudesta. Tarkoituksena oli, että Miian ja Pertun lisäksi myös muut johtoryhmän jäsenet saisivat lisää ymmärrystä siitä, että Kensalla toimitaan monissa asioissa jo vastuullisesti. Lisäksi luennon tarkoitus oli lisätä osaamista vastuullisuuden kokonaisuudesta ja siitä, miksi siihen panostaminen on juuri nyt tärkeää. ”Henkilöstön koulutuspuoli on vielä työn alla,” Perttu kertoo.
Sattumalta heti kevään valmennuksen jälkeen myös sidosryhmiltä on alkanut tulla kyselyjä Kensan vastuullisuusasioista. ”Esimerkiksi pankin edustaja tiedusteli vastuullisuusasioista. Samoin asiakkailtakin on alkanut tulla kyselyjä, etenkin vientiasiakkailta” Miia kertoo. ”Meillä on nyt hyvät tavoitteet, joita viedä eteenpäin sekä vastuullisuussuunnitelma, jolla voimme todentaa vastuullisuustekojamme asiakkaille ja muille sidosryhmille” Perttu toteaa lopuksi.
”Vielä ei olla ehditty toteuttamaan suurempia muutoksia, mutta valmennuksen jälkeen ajatukset ovat selkeytyneet. Viestinnän tehostaminen on varmasti ensimmäinen konkreettinen askel,” Miia ja Perttu kertovat. ”Viestintä on iso osa vastuullisuutta, ja sen kehittämistä ollaan lähdetty viemään eteenpäin, sekä sisäisesti että ulkoisesti.” Miia huomautti, että erityisesti tuotannon ja toimihenkilöiden välillä myös sisäinen viestintä on tärkeää, jotta tieto kulkee tehokkaasti kaikille osapuolille. ”Jotta varmistamme vuorovaikutusta myynnin ja tuotannon välillä, niin toimihenkilöt ja johto käyvät tuotannon puolella säännöllisesti. Se on ollut hyvä tapa pitää asiat selkeinä, parantaa yhteistyötä ja toisaalta jalkauttaa uusia asioita myös vastuullisuuden suhteen tulevaisuudessa” Perttu lisäsi.
Millaisia tavoitteita Kensalla on vastuullisuuden kehittämisen suhteen tulevaisuudessa?
Kensan tulevaisuuden tavoitteisiin vastuullisuuden kehittämisessä kuuluu keskittyminen erityisesti sisäiseen ja ulkoiseen viestintään, osaamisen kehittämiseen, johtoryhmän toimintaan ja ekologisuuteen liittyviin asioihin. ”Olemme jo aloittaneet kehittämään lajittelua ja jätteenhallintaa tuotannon puolella, ja lisäksi tavoitteena on myös pienentää päästöjä,” Perttu kertoo.
Tuotekehitys on myös tärkeä painopiste. ”Pyrimme parantamaan tuotteidemme ja prosessiemme vastuullisuutta, ja aiomme ottaa käyttöön mittareita, joiden avulla voimme seurata edistymistä,” Miia lisää.
”Kun tällainen palvelu on saatavilla maksuttomasti, se kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Erinomainen mahdollisuus kehittää yrityksen toimintaa.”
Perttu ja Miia olivat yksimielisiä siitä, että vastuullisuusvalmennukseen kannattaa osallistua rohkeasti ja avoimin mielin. ”Valmennus voi oikeasti avata silmiä ja tuoda uusia näkökulmia,” Miia totesi. Perttu lisäsi, että vastuullisuus on laaja aihe, johon on helppo uppoutua. ”On hyvä saada kokonaiskuva ja apua asioiden hahmottamiseen. Yksin vastuullisuuskysymyksiä on vaikea käsitellä, mutta valmennuksessa asiat konkretisoituvat.”
He myös muistuttivat, että valmennus on maksuton ja siitä saatava hyöty on suuri. ”Kun tällainen palvelu on saatavilla maksutta, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Tämä on erinomainen mahdollisuus kehittää yrityksen toimintaa,” Miia korosti.
Kensa valmistaa kalusteovia teollisuuteen pääasiassa yritysasiakkaille. Kensalla on kalusteovien valmistamiseen erikoistunut laitteisto ja erikoisosaamista, joten yritys pystyy tuottamaan tehokkaasti niin suurta volyymia kuin myös pieniä sarjoja yksilöllisiä kalusteovia esimerkiksi keittiöihin. Kensalla on kyky palvella monipuolista asiakaskuntaa laajalla mallistolla. Yritys toimii pääasiassa kotimaan markkinoilla, mutta Kensan liikevaihdosta noin 15 % tulee viennistä ja vientiin on viime aikoina alettu panostaa yhä enenevissä määrin. Kensa on vuonna 1989 perustettu perheyritys ja se työllistää tällä hetkellä noin 70 henkilöä, tuotannossa noin 50 henkilöä ja erilaisissa toimihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä noin 20 henkilöä. Kensan toimisto ja tuotanto sijaitsee Kalajoen Himangalla. Lue lisää: https://kensa.fi .
Vastuullisuusvalmennukset järjestetään osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja osatoteuttajat Kalajoen kaupunki, Raahen seudun kehitys, Ylivieskan kaupunki ja NIHAK. Toteutusaika 1.10.2023-31.3.2026. Lue lisää: www.vastuullisuusvalmennus.fi .
Lisätiedot:
Anna Uusitalo, yritysasiantuntija
anna.uusitalo@kalajoki.fi
Puh. 040 508 7667
Kalajoen kaupunki
Miia Petäjäsoja, vientipäällikkö
miia.petajasoja@kensa.fi
Perttu Siermala, tuotantojohtaja
perttu.siermala@kensa.fi
Kensa Oy