Julkaisut

Vastuullisuusblogi: Vastuullinen rekrytointi – sopivien osaajien löytäminen oikeudenmukaisesti ja syrjimättömästi

Julkaistu 1.4.2025 Muokattu 1.4.2025

Rekryopo -hankkeen projektipäällikkö Josefiina Annanolli kertoo blogitekstissään, kuinka saa työssään auttaa yrityksiä rekrytointiprosesseissa alkaen rekrytointitarpeen kartoittamisesta perehdytyksen suunnitteluun saakka. Rekrytoinnissa on aina kyse ihmisistä, ja siksi vastuullisuus on olennainen osa prosessia. Miten rekrytointi ja vastuullisuus liittyvät toisiinsa? Lue lisää.

Josefiina Annanolli kirjoittaa uusimmassa Kalajoen kaupungin vastuullisuusblogitekstissä työstään projektipäällikkönä.

Saan työssäni auttaa yrityksiä rekrytointiprosesseissa alkaen rekrytointitarpeen kartoittamisesta perehdytyksen suunnitteluun saakka. Rekrytoinnissa on aina kyse ihmisistä, ja siksi vastuullisuus on olennainen osa prosessia. Sosiaalinen vastuullisuus voi tuntua laajalta ja abstraktilta käsitteeltä, mutta pienilläkin teoilla voi alkaa edistämään oikeudenmukaista ja yhdenvertaista rekrytointia. Tässä blogitekstissä kerron konkreettisista keinoista, joilla jokainen työnantaja voi tehdä rekrytoinnista vastuullisempaa.

Kesätyösesonki käy kuumimmillaan, ja monille nuorille kesätyö on ensimmäinen askel työelämään. Työnantajilla on suuri vastuu varmistaa, että rekrytointiprosessi on oikeudenmukainen ja reilu kaikille hakijoille. Vastuullinen rekrytointi ei ole vain eettinen velvollisuus, vaan myös investointi tulevaisuuteen, sillä se tukee monimuotoisempien työyhteisöjen muodostumista ja vahvistaa työnantajamielikuvaa.

Millä konkreettisilla toimenpiteillä voidaan varmistaa näiden tavoitteiden täyttyminen?

1. Aseta selkeät ja reilut hakukriteerit

Määritä haettavan tehtävän kannalta olennaiset osaamisvaatimukset ja pidä hakukriteerit selkeinä. Näin voit välttää ennakkoasenteiden vaikutuksen ja varmistaa tasapuolisen kohtelun kaikille hakijoille.

2. Selkeä ja saavutettava viestintä houkuttelee hakijoita

Työpaikkailmoituksen teksti tulisi olla selkeää ja syrjimätöntä. Julkaise ilmoitus useassa eri kanavassa, jotta tavoitat monipuolisemman hakijajoukon

3. Objektiivinen arviointi takaa oikeudenmukaisuuden

Hakijoita tulee arvioida mahdollisimman objektiivisesti. Anonyymi rekrytointi voi auttaa varmistamaan, ettei epäolennaiset asiat vaikuta päätöksiin. Lisäksi ennalta määritellyt valintakriteerit auttavat tekemään oikeudenmukaisia rekrytointipäätöksiä.

4. Hyvä hakijakokemus vahvistaa työnantajamielikuvaa

Hakijakokemus paranee, kun viestintä on avointa ja kunnioittavaa. Pidä hakijat ajan tasalla rekrytointiprosessin etenemisestä ja ilmoita myös ei-jatkoon päässeille heti, kun mahdollista. Tämä rakentaa positiivista työnantajamielikuvaa ja osoittaa arvostusta hakijoita kohtaan.

 

Vastuulliseen rekrytointiin kannattaa panostaa pitkäjänteisesti

Vastuullinen rekrytointi tuo mukanaan monia hyötyjä, kuten monimuotoisemman ja innovatiivisemman työyhteisön sekä vahvistaa myönteistä työnantajamielikuvaa. Vastuullisuuden huomioiminen ei kuitenkaan pääty työsopimuksen allekirjoittamiseen, vaan myös työntekijöiden pitovoimaan eli sitouttamiseen kannattaa panostaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hyvin suunniteltua ja toteutettua perehdytysprosessia, sujuvan työarjen turvaamista, arvostavaa johtamista ja kehittymismahdollisuuksien tarjoamista.

Vaikka yrityksen rekrytointiprosessi onkin osa sosiaalista vastuullisuutta, sillä on vaikutuksia myös työn tehokkuuteen ja talouteen. Työntekijöiden sitoutumiseen ja pitovoimaan panostaminen on tärkeä osa yrityksen taloudellista vastuullisuutta, sillä hyvinvoivat ja motivoituneet työntekijät lisäävät tuottavuutta ja vähentävät rekrytoinnista sekä perehdytyksestä aiheutuvia kustannuksia. Kun työyhteisö voi hyvin, myös sairauspoissaolot ja henkilöstön vaihtuvuus vähenevät, mikä vahvistaa yrityksen pitkän aikavälin kestävyyttä ja kilpailukykyä.

Vastuullinen rekrytointi tarkoittaa oikeudenmukaisia, syrjimättömiä ja läpinäkyviä valintaprosesseja, joissa jokaisella hakijalla on yhtäläiset mahdollisuudet tulla arvioiduksi osaamisensa perusteella. Rekrytointia ohjaavat useat lait, kuten yhdenvertaisuuslaki, tasa-arvolaki ja työsopimuslaki, jotka velvoittavat työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta ja estämään syrjintää. Lisäksi vastuullinen työnantaja huomioi esimerkiksi monimuotoisuuden, työhyvinvoinnin ja kestävän kehityksen periaatteet osana rekrytointiprosessia. Kun rekrytointi toteutetaan vastuullisesti, se hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijää – tuloksena on osaava, motivoitunut ja hyvinvoiva työyhteisö.

Jokainen työnantaja voi omilla valinnoillaan edistää vastuullista rekrytointia

Mitä asioita teidän organisaationne rekrytointiprosessissa voisi vielä kehittää? Nyt on hyvä hetki tarkastella rekrytointikäytäntöjä ja tehdä niistä entistä oikeudenmukaisempia! Olen sparrauskumppanina mielelläni teitä auttamassa!

Kirjoittaja Josefiina Annanolli työskentelee Kalajoen kaupungin yrityspalvelukeskuksessa Rekryopo-kehittämisprojektin projektipäällikkönä. Hän auttaa työnantajia rekrytointiin liittyvissä asioissa, kuten rekrytointiprosessien kehittämisessä ja osaavan työvoiman löytämisessä. Vapaa-ajallaan Josefiina viihtyy lentopallokentällä tai ulkoilee dyyneillä nauttien merimaisemista. Rekryopo-projekti on Kalajoen ja Ylivieskan kaupunkien yhteinen kehittämishanke, joka on EU:n osarahoittama ESR+-ryhmähanke.

Tämä kirjoitus on osa Kalajoen kaupungin vastuullisuusblogia, jossa Kalajoen kaupungin työntekijät jakavat ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia vastuullisuustyöstä oman työn näkökulmasta. Blogimme tarkoituksena on inspiroida, tarjota käytännön vinkkejä ja nostaa esiin vastuullisuuden merkitys kaupungin työntekijöiden työssä ja arjessa. Pysy mukana – seuraavissa teksteissä syvennymme lisää vastuullisuuden eri teemoihin! Blogi on ideoitu ja toteutettu osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke.

 

Jaa sivu:
Kuuntele