Vastuullisuusblogi: Yrityksen kehittäminen on osa vastuullisuustyötä myös pienissä yrityksissä
Julkaistu 15.7.2025 Muokattu 15.7.2025Vastuullisuudesta puhuttaessa mieleen tulevat helposti ekologista vastuuta kuvaavat sanat kuten kierrätys tai energiatehokkuus, mutta se on paljon muutakin. Kehittyvät yritykset ovat tärkeä osa hyvinvoivaa kuntaa, ja siksi niiden tukemiseen ja kehittämiseen kannattaa panostaa. Lue uusimmasta vastuullisuusblogista, miten yritysasiantuntija & projektipäällikkö Maria Joensuu auttaa työssään Kalajoen seudun yrityksiä kehittymään ja kasvamaan kestävästi.

Vastuullisuus vaatii kehitystä
Vastuullisuudesta puhuttaessa mieleen tulevat helposti ekologista vastuuta kuvaavat sanat kuten kierrätys tai energiatehokkuus. Kahvihuoneesta kierrätyspönttöön päätyvät kahvinporot eivät kuitenkaan riitä, vaan aihe on paljon laajempi. Vastuullinen yritys kehittää toimintaansa myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun osalta. Yrityskenttä nähdään vastuullisuuden näkökulmasta tärkeänä yhteiskunnan osana – esimerkiksi luomalla työpaikkoja ja yhteisöllisyyttä osana mielekästä elämää. Vastuulliset yritykset turvaavat toiminnallaan myös taloudellista hyvinvointia alueelleen pitkäjänteisesti. Kehittyvät yritykset ovat tärkeä osa hyvinvoivaa kuntaa, ja siksi niiden tukemiseen ja kehittämiseen kannattaa panostaa.
Tupla KIT -projekti tukena kehitystyössä
Kalajoen kaupunki on panostanut yrityspalveluissaan yritysten tukemiseen monipuolisesti. Toiminnassa oleville yrityksille on tarjolla muun maussa Tupla KIT Kalajoen seudulla -hanke, jonka tarkoitus on kannustaa yrityksiä kasvuun ja kehitykseen pitkäjänteisesti. Projektin ytimessä ovat 24 työpajaa, jotka avaavat yrityskehitykseen liittyviä aiheita monipuolisesti asiantuntijoiden johdolla. Yhden työpajapäivän aikana yritysten avainhenkilöt pääsevät tutustumaan yhteen tai useampaan yrityskehittämisen työkaluun, joiden avulla oman yrityksen suunnitelmallista kehitystä voi viedä eteenpäin. Pajat ovat maksuttomia ja avoimia alueen kaikille yrityksille, niiden avainhenkilöille sekä koulutus- ja yrityspalvelutoimijoille. Pajapäivistä jokainen voi valita itselleen mielenkiintoisimmat tai osallistua vaikka kaikkiin.
Käytännön apua yrityksille
Projektin toinen osa-alue keskittyy yrityskohtaiseen sparraukseen. Yritykset voivat saada tukea esimerkiksi strategian kirkastamiseen, tavoitteiden asetantaan ja toiminnan eri osa-alueiden kehittämiseen. Yritykset tekevät itse kehitystyön, mutta tukena on yrityspalvelukeskuksen asiantuntija, jolta saa ideoita ja työkaluja työn etenemiseen. Tällä tavoin voimme auttaa kehittyviä yrityksiä löytämään uusia kasvun uria ja tuomaan järjestelmällinen kehitystyö osaksi yrityksen arkea.
Projekti on nyt suunnilleen puolessavälissä, ja sen aikana yrityspalvelukeskukselle on kertynyt laaja kokoelma erilaisia yritysten kehittämisen työkaluja. Näitä voidaan hyödyntää jatkossakin, kun yrityksillä on tarvetta tietyn osa-alueen kehittämiseen. Yrityskentässä puhuttavat tällä hetkellä esimerkiksi rahoitukseen liittyvät kysymykset. Olemme esimerkiksi auttaneet yrityksiä viestimään liiketoimintasuunnitelmiaan ja laatimaan talousennusteita, jotta rahoituskelpoisuus paranee kehityshankkeissa. Sparraukset voivat olla joko lyhyitä ponnistuksia (esim. markkinoinnin tai myynnin kehittämiseen) tai pidempiä kehityskaaria, joissa edetään systemaattisesti yrityskohtaisen suunnitelman mukaan.
Yrityksen kasvu ja kehitys kulkevat käsi kädessä vastuullisuuden kanssa
Kun yritys tarkastelee toimintaansa suunnitelmallisesti ja päivittää liiketoimintasuunnitelmaansa, vastuullisuusnäkökulmat kuten ympäristövaikutukset, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa nousevat väistämättä keskeisiksi teemoiksi. Rahoittajat ja sijoittajat arvioivat yhä tarkemmin yrityksen kykyä toimia kestävästi myös pk-yritysten osalta. Taustalla muutoksessa on EU:n taksonomia-asetus, joka ohjaa rahoitusta kohti ympäristön kannalta kestäviä toimenpiteitä ja lisää sijoituskohteiden läpinäkyvyyttä. Tämä näkyy yrityskentässä erityisesti rahoituskriteerien ja toimitusketjuun kohdistuvien vaatimusten kautta. Kehitystyön laiminlyönti ei pysäytä näitä muutoksia vaan vie päätösvallan pois yritykseltä itseltään ja haittaa kilpailukykyä. Vastuullinen kasvu onkin edellytys pitkäjänteiselle kehitykselle ja osallisuudelle tulevaisuuden markkinoilla.
Tervetuloa mukaan
Toivotamme alueen yrittäjät ja yritysten avainhenkilöt lämpimästi tervetulleiksi mukaan kehittämään yrityksiä työpajoihin ja yrityskohtaiseen sparraukseen. Toivomme, että mahdollisimman moni löytää tiensä tähän ainutlaatuiseen projektiin.
Ilmoittaudu seuraavaan työpajaan 14.8.2025, aiheena Markkinointistrategia Ilmoittaudu tästä.
Katso kaikki tulevat ja menneet työpajapäivät tästä linkistä.
Joensuu, Maria
Yritysasiantuntija & projektipäällikkö Tupla KIT Kalajoen seudulla -hankkeessa
+358 40 480 1174
maria.joensuu@kalajoki.fi
Kirjoittaja Maria Joensuu on yritysasiantuntija ja projektipäällikkö Tupla KIT Kalajoen seudulla -hankkeessa. Maria sparraa yrityksiä yrityskehityksen eri osa-alueilla ja järjestää projektin työpajapäivät Kalajoella. Marian tausta on kansainvälisestä markkinoinnista ja perheyrityksen johdosta. Vapaa-ajalla soi viulu kotiseudun tyyliin, tai sitten hänet voi paikallistaa auton ratista – joko lasten harrastusreissulta tai omalta matkalta.
Tämä kirjoitus on osa Kalajoen kaupungin vastuullisuusblogia, jossa Kalajoen kaupungin työntekijät jakavat ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia vastuullisuustyöstä oman työn näkökulmasta. Blogimme tarkoituksena on inspiroida, tarjota käytännön vinkkejä ja nostaa esiin vastuullisuuden merkitys kaupungin työntekijöiden työssä ja arjessa. Pysy mukana – seuraavissa teksteissä syvennymme lisää vastuullisuuden eri teemoihin! Blogi on ideoitu ja toteutettu osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke.