Julkaisut

Kalajoen ja Raahen seutujen yritykset aloittivat syventävän vastuullisuusvalmennuksen kohti kestävyysraportointia

Julkaistu 31.1.2025 Muokattu 31.1.2025

Kalajoen ja Raahen seutujen yritykset aloittivat torstaina syventävän vastuullisuusvalmennuksen kohti kestävyysraportointia. Lisääntyvä vastuullisuuslainsäädäntö näkyy jo nyt mikro- ja pk-yritysten arjessa isompien yritysten toimitusketjujen kautta. Moni alihankkijana toimiva yritys on viimeisen vuoden aikana joutunut raportoimaan asiakkailleen vastuullisuustyöstä.

Anna Uusitalo kouluttaa yritysosallistujia vastuullisuuden strategiavalmennuksen ensimmäisessä työpajassa Kalajoella Santa's Resort kylpylähotellin neuvottelutiloissa.

Kalajoen ja Raahen seutujen yritykset aloittivat torstaina syventävän vastuullisuusvalmennuksen kohti kestävyysraportointia.  Vastuullisuuden strategiavalmennus on suunnattu mikro- ja pk-yrityksille ja sen tarkoituksena on syventää vastuullisuusosaamista työelämässä. Lisääntyvä vastuullisuuslainsäädäntö näkyy jo nyt mikro- ja pk-yritysten arjessa isompien yritysten toimitusketjujen kautta.

Vastuullisuusvalmennusten avulla osallistujien on mahdollista kehittää yrityksensä muutos- ja ennakointikyvykkyyttä vastuullisuuteen liittyvien vaatimusten kasvaessa. Moni alihankkijana toimiva yritys on viimeisen vuoden aikana joutunut raportoimaan asiakkailleen vastuullisuustyöstä. Kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) koskee tällä hetkellä suuria yrityksiä.

Kouluttajana valmennuksessa toimii yritysasiantuntijamme Anna Uusitalo yhdessä VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektitiimin kanssa. Valmennukset on suunniteltu ja valmisteltu asiakaslähtöisesti osana projektia.

Uuden valmennuksen ensimmäinen työpaja järjestettiin torstaina 30.1.2025 Kalajoella

Vastuullisuuden strategiavalmennuksessa on mukana yrityksiä Kalajoen seudulta sekä Raahen seutukunnasta. Vastuullisuuden strategiavalmennuksessa on tarkoituksena, että yritykset kytkevät kevään aikana vastuullisuuden osaksi yrityksen strategiaa. Valmennuksen sisältö on rakennettu siten, että osallistujat pääsevät käytännönläheisellä tavalla harjoittelemaan raportointiin sisältyviä asioita. 

"Olemme suunnitelleet ja rakentaneet valmennuksen mahdollisimman käytännönläheiseksi siten, että osallistujien olisi mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista omaksua ehkä hieman haastavaakin kestävuyysraportoinnin kokonaisuutta oman yrityksen arkeen" yritysasiantuntija Anna Uusitalo kertoo. 

Ensimmäisessä tapaamisessa keskityttiin vastuullisuuslainsäädäntöön, YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, olennaisuusanalyysiin ja sidosryhmien tunnistamiseen. Työskentelyn apuna on muun muassa käytännönläheiset työpohjat, ennakkoon mietityt esimerkit sekä esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitekortit.

Yritysosallistujat työskentelemässä YK:n kestävän kehityksen tavoitekorttien parissa.  Eeva Leinonen kouluttaa maapallon planetaarisista rajoista.

"Valmennuspäivät sisältävät lyhyitä luento-osuuksia ja jokaiseen luento-osuuteen liittyy käytännön harjoittelua ja ryhmäkeskusteluja. Näin varmistamme, että jokaisesta aihealueesta jää osallistujalle jonkinlainen muistijälki" Uusitalo lisää.

Käytännön harjoittelussa erilaiset tavat toimia ja oppia on huomioitu. Työpohjia on mahdollista täyttää suoraan paperille tai digitaalisessa versiona. Lisäksi aputyökalut, kuten YK:n kestävän kehityksen tavoitekortit ovat sekä digitaalisessa että paperisessa muodossa.

Ensimmäisen päivän teemana olennaisuusanalyysi ja sidosryhmien tunnistaminen

Ensimmäisen valmennuspäivän teemana oli olennaisuusanalyysi ja sidosryhmien tunnistaminen. Olennaisuusanalyysi kuuluu kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) piiriin ja sidosryhmien tunnistaminen liittyy olennaisuuksien tunnistamiseen.

Olennaisuusanalyysi tarkoittaa yrityksen positiivisten ja negatiivisten vaikutusten tunnistamista. Ne voivat liittyä ympäristöön, yhteiskuntaan ja ihmisiin sekä muihin yrityksen liiketoiminnan kannalta merkittävimpiin vastuullisuus- ja kestävyysasioihin.

Sidosryhmien tunnistaminen liittyy olennaisuusanalyysiin siten, että yrityksen tulisi ottaa huomioon asiakkaiden ja muiden olennaisten sidosryhmien tarpeet ja odotukset vastuullisuuden suhteen liiketoiminnassaan.

"Keskityimme olennaisuusanalyysiin aamupäivällä ja sidosryhmien tunnistamiseen iltapäivällä ja se oli hyvä ratkaisu, sillä osallistujat kokivat olennaisuusanalyysin vaikeammaksi tehtäväksi. Aamupäivällä yleensä keskittyminen on paremmalla tolalla kuin lounaan jälkeen" Uusitalo kertoo.

Valmennuksen konkreettisena tuloksena vastuullisuusstrategia

Vastuullisuuden strategiavalmennus sisältää yhteensä viisi työpajaa ja se jatkuu koko kevään ajan. Työpajojen välillä osallistujia ohjataan itsenäiseen työskentelyyn erilaisten tehtävien avulla.

"Meillä on käytässä digitaalinen yhteisöllisen oppimisen alusta Howspace, jonne olemme luoneet tehtäviä sekä tuomme kaikki työpajojen materiaalit ja muuta lisämateriaalia osallistujien oppimisen tueksi" Uusitalo kertoo innostuneesti.

Kaikki valmennuspäivien tehtävät sekä Howspacen itsenäinen työskentely ohjaavat kohti valmennuksen lopullista tulosta, vastuullisuusstrategiaa. Lisäksi valmennuksen myötä vastuullisuusosaaminen yrityksissä syvenee ja valmiudet tulevaisuuden raportointivelvollisuuksiin kehittyy.

Vatupassi-projektitiimi Sami Vuolteenaho, Anna Uusitalo, Eeva Leinonen ja Anne-Mari Kukkola.

Kuvassa yritysasiantuntijat Sami Vuolteenaho, Anna Uusitalo, projektitutkija Eeva Leinonen ja yritysasiantuntija Anne-Mari Kukkola. VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektitiimi kouluttaa ja on yritysten tukena koko valmennuskokonaisuuden ajan.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko valmennuskokonaisuudesta tai haluaisitko tietää lisää vastuullisuustyöstä ja raportointivelvoitteista? Ota yhteyttä yritysasiantuntija Anna Uusitaloon puh. 040 508 7667 tai anna.uusitalo@kalajoki.fi .

VATUPASSI -projektin rahoittajien logot, EU:n osarahoittama sekä muut toteuttajat.

Vastuullisuusvalmennukset järjestetään osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja osatoteuttajat Kalajoen kaupunki, Raahen seudun kehitys, Ylivieskan kaupunki ja NIHAK. Toteutusaika 1.10.2023-31.3.2026. Lue lisää: www.vastuullisuusvalmennus.fi .

Jaa sivu:
Kuuntele