Julkaisut

Tilintarkastus Hukassa valmistaudutaan asiakkaiden vastuullisuusraportointiin – siksi osaamista lisättävä myös omassa toiminnassa

Julkaistu 5.12.2024 Muokattu 5.12.2024

Yritysten vastuullisuusraportoinnin velvoitteiden lisääntyessä myös tilintarkastajien tehtäväkenttä laajenee. Tilintarkastajat tekevät tulevaisuudessa yritysten kestävyysraporttien varmentamisen ja se edellyttää tilintarkastajien oman osaamisen kehittämistä etupainotteisesti. Tilintarkastus Hukka Oy:n Heidi Hukka ja Ulla Rautakoski osallistuivat vastuullisuuden perusvalmennukseen Kalajoella keväällä 2024.

Tilintarkastus Hukka Oy:n henkilöstö metsässä.

Tilintarkastus Hukan pääasiallinen työ keskittyy lakisääteisiin tilintarkastuksiin, mutta Hukka auttaa myös jonkin verran erilaisissa yritysjärjestelyissä ja sukupolvenvaihdoksissa. Kirjanpitoasiakkaita on ihan muutamia. Suurin osa Hukan asiakkaista on PK-sektorin yrityksiä eri aloilta ympäri Suomen – toki paljon asiakkaita tulee tältä alueelta ja lähikunnista, mutta sähköisten järjestelmien myötä myös muualta päin maata. ”Meillä on todella mukava työporukka, ja olenkin todella iloinen siitä, että olemme löytäneet juuri oikeat ihmiset tekemään töitä yhdessä” toimitusjohtaja Heidi Hukka kertoo. ”Työyhteisö ja ammattitaitoinen henkilöstö on ehdottomasti yksi vahvuuksistamme.”

Ulla on aloittanut tilintarkastajan työt Hukassa jo yrityksen alkutaipaleella. ”Olen ollut Heidin ensimmäinen työntekijä ja aloitin vuoden 2018 keväällä. Aluksi työskentelin kahdessa aloittavassa yrityksessä yhtäaikaisesti, mutta vuoden 2019 alussa siirryin kokoaikaisesti Tilintarkastus Hukka Oy:n palvelukseen. HT-tutkinto on tilintarkastusalan perustutkinto, joka tilintarkastajaksi haluavan täytyy suorittaa voidakseen toimia tilintarkastajana” Ulla kertoo. 

Vastuullisuus osana arkea – uudet näkökulmat ja oivallukset yritysvastuullisuudesta valmennuksen myötä 

”On oikeastaan hauska juttu, että kun tulimme valmennukseen, emme täysin tienneet, mitä kaikkea vastuullisuus oikeasti pitää sisällään. Ajattelimme, että se painottuisi ehkä enemmän ekologiseen vastuullisuuteen. Valmennuksen aikana meille kuitenkin selvisi, kuinka monta eri osa-aluetta vastuullisuuteen kuuluu.” Heidi pohdiskelee. Ullan mukaan vastuullisuus on ollut jo pitkään osa Tilintarkastus Hukan toimintaa monella tavalla, mutta sitä ei oltu aiemmin tiedostettu niin selkeästi. ”Etenkin viestintään liittyvät asiat nousivat esille. Tajusimme, että meidän täytyy tuoda paremmin esiin se, kuinka paljon jo teemme vastuullisuuden eteen. Olemme tietämättämme toimineet vastuullisesti jo pitkään, mutta emme olleet osanneet viestiä siitä riittävästi.” 

Valmennus toi Heidille ja Ullalle uuden, laajemman näkökulman yritysvastuullisuudesta, joka ei ollut aiemmin täysin hahmottunut. ”Suurin ahaa-elämys valmennuksen aikana oli se, kuinka monia eri osa-alueita vastuullisuus sisältää,” Ulla kertoo. ”Valmennus avasi meille, että vastuullisuus ulottuu ekologisten asioiden lisäksi paljon pidemmälle – sosiaaliseen ja taloudelliseen vastuuseen sekä viestintään.” Heidi jatkaa kertomalla, kuinka ennen valmennusta tehty vastuullisuustesti ja tilannekartoituskeskustelu toivat esiin asioita, joita he eivät olleet aiemmin ajatelleet olevan vastuullisuustyötä. ”Ymmärsimme, että olimme jo toimineet vastuullisesti monilla eri alueilla, mutta emme olleet osanneet viestiä siitä ulospäin,” Heidi toteaa.

”Erityisesti viestinnän merkitys vastuullisuuden osana yllätti meidät. Tilintarkastus Hukka on asiantuntijayritys, ja toimimme Kalajoella omissa toimistotiloissa. Työkalumme ovat läppäreitä ja toimistokalusteita, joten ekologinen vastuullisuus ei ole ollut meillä pääroolissa, toki se on osa meidän arkea kierrätyksen ja vastuullisten valintojen muodossa. Sen sijaan taloudellinen ja sosiaalinen vastuullisuus – kuten henkilöstön hyvinvointi ja toimintamme läpinäkyvyys – nousivat tärkeimmiksi teemoiksi.”  Ulla pohtii, kuinka valmennus auttoi ymmärtämään arkisten tekojen merkityksen vastuullisuuden kokonaisuudessa. ”Vaikka kierrätämme ja huolehdimme energiansäästöstä, nämä asiat ovat meille arkipäiväisiä. Viestinnän rooli kuitenkin kirkastui valmennuksen myötä: vastuulliset teot eivät riitä, vaan niistä pitää myös kertoa muille,” hän lisää. 

Henkilöstön ja sidosryhmien osallistaminen vastuullisuustyöhön – avoimuutta ja yhteistyötä käytännön tasolla 

Vastuullisuuden jalkauttaminen henkilökunnalle on vielä käynnistysvaiheessa, mutta suunnitelmia on jo tehty. ”Tarkoitus on alkaa käydä läpi vastuullisuussuunnitelmaa koko henkilöstön kanssa,” kertoo Heidi. ”Toistaiseksi olemme käsitelleet asioita epämuodollisesti, esimerkiksi kahvipöytäkeskusteluissa, mutta käytännössä monia vastuullisuuteen liittyviä asioita, kuten lajittelua ja sosiaalista vastuuta, tehdään koko ajan. Meillä on esimerkiksi paperiton toimisto.” 

Heidi pohtii myös yrityksen avoimen toimintamallin merkitystä. ”Meillä on aina ollut tapana sopia ja tehdä asioita yhdessä. Aluksi toimimme kahdestaan, mutta nyt, kun työntekijöitä on tullut lisää, olemme joutuneet opettelemaan uudenlaista viestintää ja yhteistyötä. Osa henkilökunnasta tekee etätöitä, joten tiedon kulkeminen on tärkeää. Meidän pitää varmistaa, että kaikki pysyvät ajan tasalla.” Ulla lisää, että henkilöstön osallistaminen on keskeinen osa kehittämistyötä. ”Olemme suunnittelemassa vastuullisuustavoitteita ja nimeämässä vastuuhenkilöitä. Vaikka henkilöstö ei vielä tunne kaikkia yksityiskohtia, olemme puhuneet näistä jo aiemmin ja nyt tavoitteena on käydä asiat systemaattisesti läpi koko porukan kanssa. Uskon, että henkilöstön osallistaminen tuo uusia näkökulmia ja oivalluksia.” 

”Se on juuri näin,” Heidi lisää. ”Kun jokainen tuo esiin oman näkökulmansa, syntyy monipuolisempaa keskustelua. Minä saatan ajatella asioita yhdestä suunnasta, mutta joku toinen näkee ne ihan eri tavalla – se on ehdottomasti hyvä asia.”

Tilintarkastus Hukka Oy:n henkilöstö metsässä joogaamassa.

Valmennuksesta käytäntöön – konkreettiset vastuullisuustoimenpiteet ja tulevaisuuden kehitystavoitteet Tilintarkastus Hukan arjessa 

”Ei ehkä vielä valtavasti,” Heidi aloittaa, ”mutta valmennus on ainakin herättänyt ajatuksia siitä, miten vastuullisuus voisi näkyä entistä vahvemmin arjessa. Olemme jo aiemminkin pyrkineet hankkimaan laadukkaita ja kestäviä tuotteita, kuten kotimaisia kalusteita ja laitteita. Mutta nyt on tullut mieleen, että myös esimerkiksi läppäreiden hankinnassa voisi ottaa vastuullisuusnäkökulman vielä enemmän huomioon.” 

Vaikka konkreettisia toimenpiteitä ei ole vielä isosti jalkautettu, Heidi huomauttaa, että vastuullisuus on kuitenkin taustalla. ”Kun tilaisuuksia tulee, uskon, että nämä ajatukset nousevat esiin, ehkä jopa yllättävissäkin asioissa.” 

”Meidän tavoitteena on, että vastuullisuudesta tulee tietoisesti osaksi jokapäiväistä toimintaamme,” Heidi kertoo. ”Vaikka se on ollut arjessa mukana jo aiemmin, haluaisimme viedä sitä vielä pidemmälle ja kehittää vastuullisuutta aina, kun siihen tulee mahdollisuus.”  Ensimmäisenä tavoitteena on vastuullisuuden viestiminen, joka on jo aloitettu ja jota jatketaan eteenpäin. Toisena tavoitteena on hiilijalanjäljen laskeminen. ”Tarkoitus on syksyn ja talven aikana laskea hiilijalanjälkemme ja sen perusteella miettiä, miten voimme pienentää sitä,” Heidi kertoo. Kolmas tavoite on vastuullisuusosaamisen kehittäminen. 

”Viestinnässä kyse ei ole vain ulkoisesta viestinnästä, vaan myös sisäisestä. Haluamme varmistaa, että koko henkilöstö ymmärtää, mitä vastuullisuus oikeasti tarkoittaa ja mitä siihen liittyy. Tämä sisältyy myös koulutussuunnitelmaan,” Ulla lisää. ”Kestävyysraportointi tulee pakollisesti isolle osalle yrityksiä lähivuosina ja tilintarkastajan rooli laajentuu tämän myötä. Kestävyysraportointidirektiivi tuo yritysten kestävyysraportoinnille pakollisen varmennusvaatimuksen ja yritysten vastuullisuustiedot varmentaa jatkossa myös yritysten lakisääteinen tilintarkastaja eli me. Ensi vaiheessa raportointivelvoite koskee kuitenkin pörssilistautuneita yhtiöitä, ja sen jälkeen myös suuria listaamattomia yhtiöitä. Kestävyysraportointi on kuitenkin tulevaisuutta niin asiakkaidemme kanssa kuin omassa tekemisessäkin, mutta se, millaiseksi raportointi konkreettisesti muotoutuu PK-yrityssektorilla, jää vielä nähtäväksi.” 

Rohkeasti mukaan vastuullisuusvalmennukseen – avoimin mielin kohti uusia oivalluksia! 

”Rohkeasti mukaan ja avoimin mielin!” Heidi ja Ulla toteavat kuin yhdestä suusta. ”Valmennus tarjoaa mahdollisuuden tarkastella oman yrityksen toimintaa, ja saatat tehdä yllättäviä havaintoja” Ulla jatkaa. Tilintarkastus Hukassa on koettu, että vastuullisuuden perusvalmennus ja siellä tehtävä vastuullisuussuunnitelma oli riittävän matalan kynnyksen kokonaisuus, joka auttaa yrityksiä eteenpäin vastuullisuustyössä yrityksen tarpeiden mukaan. 

”Valmennuksessa saimme tehokkaasti aikaan konkreettisen suunnitelman lyhyessä ajassa, mikä on tärkeää hektisessä työympäristössämme” Heidi toteaa. ”Kevät ja alkukesä ovat aina kiireisiä, joten aikaraja auttoi meitä keskittymään olennaiseen työpajoissa” Ulla jatkaa. Kaiken kaikkiaan valmennus oli erittäin hyödyllinen kokemus! 

Heidi Hukka perusti Tilintarkastus Hukka Oy:n vuoden 2017 lopulla, ja toiminta lähti kunnolla käyntiin vuoden 2018 alusta. Tilintarkastus Hukan pääasiallinen työ keskittyy lakisääteisiin tilintarkastuksiin, mutta Hukka auttaa myös jonkin verran erilaisissa yritysjärjestelyissä ja sukupolvenvaihdoksissa. Kirjanpitoasiakkaita on ihan muutamia. Suurin osa Hukan asiakkaista on PK-sektorin yrityksiä eri aloilta ympäri Suomen – toki paljon asiakkaita tulee tältä alueelta ja lähikunnista, mutta sähköisten järjestelmien myötä myös muualta päin maata. Tällä hetkellä Hukassa työskentelee yhteensä seitsemän henkilöä, eli yritys on kasvanut mukavasti ja valmennuksessa mukana olleet yrityksen toimitusjohtaja Heidi Hukka ja tilintarkastaja Ulla Rautakoski ovat saaneet viime vuosina lisää työkavereita.  Lue lisää: https://www.tilintarkastushukka.fi/.

Vastuullisuusvalmennukset järjestetään osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke. Ryhmähankkeen päätoteuttaja on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti ja osatoteuttajat Kalajoen kaupunki, Raahen seudun kehitys, Ylivieskan kaupunki ja NIHAK. Toteutusaika 1.10.2023-31.3.2026. Lue lisää: www.vastuullisuusvalmennus.fi .

 

Lisätiedot:

Anna Uusitalo, yritysasiantuntija 
anna.uusitalo@kalajoki.fi  
Puh. 040 508 7667 
Kalajoen kaupunki 

Heidi Hukka, toimitusjohtaja
heidi@tilintarkastushukka.fi   
Puh. 0400 738 131
Tilintarkastus Hukka Oy

 

Kuvat: Tilintarkastus Hukka Oy.

Jaa sivu:
Kuuntele