Julkaisut

Vastuullisuusblogi: Vastuullisuus on jokaisen uuden yrityksen kulmakivi

Julkaistu 7.5.2025 Muokattu 7.5.2025

Mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon uutta yritystoimintaa suunnitellessa, jotta toiminta on alusta alkaen vastuullista ja kestävää? Yritysasiantuntijana autan yrittäjiä kehittämään ja kaupallistamaan uuden innovaation, tuotteen tai palvelun sekä autan heitä perustamaan yrityksen ja hakemaan tarvittavaa rahoitusta.

Annika Kartanon vuoro kirjoittaa Kalajoen kaupungin Vastuullisuusblogissa. Kalajoki500 logo.

Mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon uutta yritystoimintaa suunnitellessa, jotta toiminta on alusta alkaen vastuullista ja kestävää? Yritysasiantuntijana autan yrittäjiä kehittämään ja kaupallistamaan uuden innovaation, tuotteen tai palvelun sekä autan heitä perustamaan yrityksen ja hakemaan tarvittavaa rahoitusta. Koen, että roolissani on tärkeää tuoda esiin yrittäjille vastuullisuutta monesta eri näkökulmasta. Tässä blogitekstissä kerron, miten alkava yrittäjä jalkauttaa vastuullisuuden alusta alkaen luontevaksi osaksi yritystoimintaa ja miksi se on tärkeää.

Vastuullinen yritystoiminta ei ole vain hieno lisä, vaan se on välttämätön osa nykypäivän yrityksen liiketoimintaa sen suunnitteluvaiheesta asti.  Vaikka vastuullisuus ei ole vielä lakiin kirjattu velvoite yksinyrittäjille, mikro-, pien-, tai pk-yrityksille, se koskettaa jo jokaista yritystä jokaisella toimialalla. Pankit ja vakuutusyhtiöt peräänkuuluttavat vastuullisuuden ja riskienhallinnan huomioon ottamista. Lainan ja sijoittajilta haettavan rahoituksen hakemiseen ja saamiseen on myös vastuullisuusvaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille.  Ja tärkeimpänä, asiakkaat ovat yhä valveutuneempia ja moni haluaa ostaa aidosti vastuulliselta yritykseltä, jonka arvot kohtaavat omien kanssa.

 

Vastuullisuus on strateginen valinta, joka toistuu yrityksen viestinnässä ja toiminnassa

 

ARVOT. Jo yrittäjyyttä pohtiessa on hyvä miettiä, miltä pohjalta haluaa lähteä yrittäjäksi. Kestäviä arvoja ovat esimerkiksi oma motivaatio yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen. Jos nämä nousevat ensimmäisinä mieleen, on idean edistämiseen hyvät lähtökohdat. Jos ainut kannuste on hyvä rahallinen tulos ja ulkoapäin tulevat kannustimet, ei toiminta ole pidemmän päälle vastuullista ja kestävää.

DOKUMENTIT. Liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelmat on syytä tehdä huolella. Ne ovat tärkeitä dokumentteja, työkaluja, niin itsellesi kuin erilaisia rahoituksia hakiessa. Liiketoimintasuunnitelma auttaa pohtimaan ideaa monesta eri näkökulmasta ja hyvin tehdyt talouslaskelmat antavat realistisen kuvan yritystoiminnan kannattavuudesta. Jos laskelmia tehdessä huomataan, että toiminta on kannattavaa, on vastuullista lähteä edistämään idean toteuttamista. Arkistoi ja järjestele nämä yritystoiminnan tärkeät dokumentit asianmukaisesti ja päivitä niitä säännöllisesti.

TALOUDENHALLINTA. Kun yritys on asianmukaisesti perustettu, on tärkeää huolehtia hyvästä taloudenhallinnasta. Eräs yrittäjä sanoi minulle kerran hyvin, että hän on yrityksen perustamisesta lähtien mieltänyt itsenä yrittäjänä eikä pelkästään ammattinimikkeensä kautta. Yrittäjänä hän on tehnyt säännöllisesti toiminnastaan laskelmia ja budjetointeja, jotta hänellä on itsellä ajantasainen kuva yrityksen kannattavuudesta. Tähän kannustan myös muita. Jos itsellä ei ole osaamista tai aikaa huolehtia budjetoinnista ja kirjanpidosta, kannattaa siihen etsiä luotettava yhteistyökumppani.

RISKIENHALLINTA. Pystymme ennakoimaan ja varautumaan moniin riskeihin ja turvallisuusuhkiin tiedostamalla ne, ottamalla ne tosissaan ja tekemään suunnitelmia niiden toteutumisen varalle. Monia riskejä ehkäisee myös sillä, että pitää itsestään huolta, niin, ettei tule väsyneenä tehtyä virheitä. Yritystoiminta on hyvä vakuuttaa tarvittavilla vakuutuksilla. Eikä pidä väheksyä YEL-vakuutusta, ja sen asianmukaista maksamista, sillä auttaa yrittäjää selviämään taloudellisesti mm. sairauspäivistä ja työkyvyttömyydestä.

YMPÄRISTÖ. Kaikki yritystoiminta vaikuttaa jollain tapaa muihin ihmisiin, eläimiin ja luontoon. Vastuullinen yritystoiminta ei hukkaa luonnonvaroja, lisää ympäristökuormitusta eikä aiheuta ihmisille niin lähiyhteisössä kuin yhteiskuntatasolla harmia. On hyvä miettiä, että miten negatiiviset vaikutukset voidaan alusta alkaen minimoida. Positiivisista vaikutuksista voi olla helppo kertoa, mutta on hyvä miettiä, miten kaikista vaikutuksista voidaan viestiä läpinäkyvästi asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

HANKINNAT. Moni yrittäjä tekee omien arvojen pohjalta päätöksiä ja hankintoja. Toiminnassa on hyvä olla mukana yhteistyökumppaneita ja tavarantoimittajia, jotka jakavat saman kestävän kehityksen arvot. Valitse esimerkiksi ympäristöystävällisiä materiaaleja, suosita kierrätettyjä tuotteita ja varmista, että tavarantoimittajasi noudattavat eettisiä työoloja. Kotimaisten raaka-aineiden hankkiminen saattaa olla kalliimpaa, mutta se on yritystoiminnallesi kestävä ja vastuullinen valinta, jota kuluttajat varmasti arvostavat.

Yritystoiminnan aloittaminen, vastuullinen liiketoiminta ja uuden innovaation kehittäminen on iso kokonaisuus. Jos tarvitset apua, ole yhteydessä ja autan sparrauskumppanina teitä asioissa eteenpäin!

 

Kartano, Annika Yritysasiantuntija (VAU!START+)

+358 40 144 7260
annika.kartano@kalajoki.fi

 

Annika Kartano työskentelee Kalajoen seudun yrityspalvelukeskuksessa VAU!START+ projektissa yritysasiantuntijana. Hän auttaa alkavia yrittäjiä ja toimivia yrityksiä uusien innovaatioiden, tuotteiden ja palveluiden kaupallistamisessa, rahoituksen hakemisessa ja yritystoiminnan käynnistämisessä. Vapaa-ajallaan Annika viihtyy parhaiten ulkona, niin luonnossa retkeilemässä kuin omalla kotipihallaan puutarhatöissä. VAU!START+ on NIHAK ryn päätoteuttama ryhmähanke, jossa Kalajoen kaupungin yrityspalvelukeskus on osatoteuttajana. Hanke on EU:n osarahoittama.

Tämä kirjoitus on osa Kalajoen kaupungin vastuullisuusblogia, jossa Kalajoen kaupungin työntekijät jakavat ajatuksia, kokemuksia ja oivalluksia vastuullisuustyöstä oman työn näkökulmasta. Blogimme tarkoituksena on inspiroida, tarjota käytännön vinkkejä ja nostaa esiin vastuullisuuden merkitys kaupungin työntekijöiden työssä ja arjessa. Pysy mukana – seuraavissa teksteissä syvennymme lisää vastuullisuuden eri teemoihin! Blogi on ideoitu ja toteutettu osana VATUPASSI - Vastuullinen tulevaisuus –projektia, joka on EU:n osarahoittama ESR+ -ryhmähanke.

Jaa sivu:
Kuuntele