
Kalajoki ja Oulu2026
Pohjoinen Suomi juhlii Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Kalajoen kaupunki on Oulu2026-kumppanikunta, ja Kalajoki on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.
Oulu ja koko pohjoinen Suomi täyttyvät vuoden 2026 aikana kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista. Pohjoinen Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuuriosaajat luovat uutta kaupungeissa, maalla ja luonnossa.
Linkki Oulu2026 verkkosivuille
Tavoitteena on pysyvästi rikkaampi kulttuurielämä. Olemme rakentamassa unohtumatonta kulttuuripääkaupunkivuotta, mutta ennen kaikkea pysyvää muutosta koko pohjoiseen Suomeen, ja siitä hyötyvät kaikki kumppanikunnat.
Kulttuuri luo hyvinvointia ja osallisuutta. Uskomme kulttuurin positiiviseen voimaan yhdistää ihmisiä kuplien, polarisaation ja muiden hajottavien muutosten keskellä.
Koko Oulu2026-alue on mukana rakentamassa kulttuuri-ilmastonmuutosta. 40 kumppanikunnan voimin, yhdessä, voimme tehdä pohjoisesta Suomesta entistä luovemman ja kulttuurillisesti rikkaamman alueen.
- Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee pysyvästi rikkaampaa kulttuurielämää.
- Kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa halua yhdistää ihmisiä.
- Halua tuoda elämään hauskanpitoa ja iloa, mutta myös laajentaa tapojamme ajatella, ymmärtää ja kuunnella toisiamme.
- Kulttuuri-ilmastonmuutos ruokkii luovuutta ja uuden kehittämistä. Niitä kipinöitä, joista syntyy tulevaisuutta muuttavia ideoita.
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku on avoinna Oulun kulttuurisäätiöllä. Hakijana voivat olla yhdistykset, säätiöt, yksityiset henkilöt, työryhmät, julkiset toimijat ja yritykset.
Linkki ohjelmahakuun
Sivun pääkuva Maakalla: Tuukka Luukkonen, Visit Kalajoki.
Oulu2026-aluekartta: Oulun kulttuurisäätiö.
Kulttuuripääkaupunkivuosi Kalajoella
Kalajoki on osa kulttuuripääkaupunkivuotta ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.
Kalajoen Oulu2026-ohjelmaan on suunnitteilla paljon kulttuuria, taidetta ja tapahtumia. Osa ohjelmasta on kaupungin kulttuuripalveluiden tuottamaa, osa muiden taiteentekijäiden, yhdistysten tai kulttuuritoimijoiden, ja paljon teemme yhteistyössä. Tuleva ohjelma päivittyy alle vuoden 2025 kuluessa. Myös virallinen Oulu2026-tapahtumakalenteri avautuu 4.9.2025.
Oulu2026-ohjelmaan ehtii hakea vielä mukaan!
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku on avoinna Oulun kulttuurisäätiöllä 30.8.2025 asti.
Hakijana voivat olla yhdistykset, yksityiset henkilöt, työryhmät, julkiset toimijat ja myös yritykset.
Tästä linkistä ohjelmahakuun.
Jos sinulla olisi ideaa omasta ohjelmasta Kalajoelle, ehdotus yhteistyöstä tai sinulla on kysyttävää ohjelmahausta, ota yhteyttä!
Kalajoen Oulu2026-ohjelmaa tulossa (päivittyy)
Kirkosta kirkkoon -reitistöhanke on yhteistyöprojekti, jolla Kalajoki on mukana Oulu2026-ohjelmassa.
Kirkosta kirkkoon -projekti kokoaa kirkkorakentamisen pohjoisia erikoisuuksia, tietoa kirkkoarkkitehtuurista sekä kiinnostavaa kulttuuriperintöä alueellisille Kirkko-reiteille. Kulttuuripääkaupunkivuonna reitistön kirkkoissa toteutetaan taideohjelmaa ja tapahtumia.
Hanketta toteutetaan yhteistyössä Oulun hiippakunnan, Oulun tuomiorovastikunnan, Limingan rovastikunnan ja Kalajoen rovastikunnan, seurakuntien, Tiekirkko-organisaation sekä Oulun kulttuurisäätiön kanssa.
Kirkkoreitistö tuo esiin Pohjois-Pohjanmaan kiinnostavaa kirkkorakentamisen kulttuuriperintöä, historiaa ja arkkitehtuuria. Alueella on paljon kauniita ja merkittäviä kirkkorakennuksia kuten hirsirakenteisia tukipilarikirkkoja, vanhoja ristikirkkoja, kirkkomaalari Toppeliuksen maalauksia sisältäviä kirkkoja ja muita upeita ja modernejakin erikoisuuksia. Tietoja näistä sekä kirkkorakentamisen yhteisöllistä historiaa kootaan sähköiseen reitistöön, jota kaikki asukkaat ja matkailijat voivat käyttää omatoimisesti.
Reiteille järjestetään osana Oulu2026-ohjelmaa myös opastettuja kierroksia.
Kirkoissa on yhteisöllistä taideohjelmaa ja tapahtumia kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 aikana.
Lisätietoja tulossa.
(Kuva: Himangan kirkko, ristikirkko, valmistunut vuonna 1794)
Taidetalo MURRR!
Taiteilijatiimi MURRR! täyttää Kalajoen keskustan purkutalon sisätilat savimuraaleilla, seinätaiteella ja installaatioilla kesällä 2026.
Taidetalo MURRR! on osallistaa paikallisia ihmisiä mukaan:
- Muraaleissa kuvataan kaupungin asukkailta kerättyjä muistoja ja tarinoita.
- Tapahtuman yhteydessä järjestetään savitaidetyöpajoja.
- Savimuraalien päämateriaaleina ovat paikallinen hiekka ja savi, sekä luonnonkuidut ja -pigmentit.
Taidetalo MURRR! antaa äänen ihmisille, jotka eivät yleensä tule kuulluiksi, ja kiinnittää katseen yhteiseen rakennettuun ympäristöömme ja erityisesti rakennuksiin, jotka tulevat pian puretuiksi ja unohdetuiksi. MURRR! tekee tämän seinätaiteen ja installaation keinoin.
Muraalien tekemisessä käytetään materiaaleja ja tekniikoita, jotka ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne perustuvat lähiluonnosta saataviin raaka-aineisiin. Käytetyt savilaastit ja -maalit valmistetaan toteutuspaikalla. Kyseessä on perinnetekniikka, savirappaaminen, joka oli Suomessakin tyypillinen sisäseinien pinnoitustapa vielä 40-luvulle asti.
MURRR! eli taiteilijatiimi Ulla Phillips (vas.) ja Jenni Valtakari.
Phillips – taiteilija, keramiikka-alan muotoilija ja savirakentaja
Valtakari – rakennusrestauroija ja savirakentaja. Valtakari suorittaa myös maisema- ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmaa.
Kalajoen kaupungin kulttuuritoimi on mukana hankkeen toteutuksessa.
Lisätietoja tulossa keväällä 2025.
Havulan kesässä taide- ja käsityöpajoja kulttuuripääkaupunkivuonna 2026!
Työpajoissa pääset nauttimaan omasta luovuudestasi taiteen ja käsityön kautta. Samalla Havulan herrasväen arkielämä ja tarinat heräävät eloon.
Havulan huvilan historiallisessa ympäristössä tarjotaan kesällä 2026 paikallisille ja vierailijoille käsityö- ja taidetyöpajoja. Työpajoissa kunnioitetaan perinteisiä menetelmiä, uusia tekniikoita luovasti soveltaen, vanhoja materiaaleja uudelleen käyttäen ja kokonaan uusista materiaaleista luoden.
Tässä maistiaisia ohjelmasta (lisätietoja tulossa).
- Havulan herrasväki saapuu ratsain kesänviettoon. Kepparityöpajat.
- Herrasväen hattupäivät. Päähineiden valmistamista.
- Kultuurelliset seinämaalaukset.
- Maailman matkat Hilkka-neidin kanssa. Luovasti matkustetaan maihin, joissa Hilkka vieraili ja valmistetaan matkalta muisto käsityö- ja maalaustyöpajoissa.
- Herrasväen astiasto. Luovasti kierrätysastioiden tuunaamista. Ideat kartanon astioista ja koriste-esineistä.
Toteuttaja Taito Keski-Pohjanmaa ry
Taito Keski-Pohjanmaa järjestää käsityökursseja, kutomotoimintaa, käsityökouluja ja työpajoja. Tervetuloa käsityöhön!
Kalajoella Taito Keski-Pohjanmaan toimisteet ovat Taitokeskus Kalajoki, sekä kesäisin Havulan museon pihapiirissä, jossa työpajoja, tapahtumia ja gallerianäyttelyt ja kesäkahvila.
Taito Keski-Pohjanmaan sivuille
Kalajoki on mukana Oulu2026 avajaisfestivaalin tapahtumissa Oulussa 16.-18.1.2026
Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden vaikuttava ja yleisölle avoin avajaistapahtuma pidetään Oulussa 16.–18.1.2026. Tuolloin tapahtuu paljon ympäri kaupunkia.
Kalajoki ja muut alueen kumppanikunnat ovat avajaisissa esittelemässä omaa juhlavuoden ohjelmaa. Lisätietoja avajaisista ja Kalajoki Lounge -osastosta tulossa syksyllä 2025.
Kalajokinen floristimestari Teppo Lapinoja on mukana työryhmässä Pohjoinen Kukkakollektiivi, joka toteuttaa Ouluun upean Kajo-kukkafestivaalin! Lapinojalta tulee festivaaleille yhteisen pääteoksen lisäksi kolme omaa työtä.
Kajo-kukkafestivaali on kukkataideteosten ja pääteoksen ”Kasvien kappeli – Oodi kasveille” ympäristöteosnäyttely Hupisaaressa, Ainolanpuistossa Oulussa. Tapahtumaan sisältyy yhteisöllisiä kasvi- ja kukkatyöpajoja.
Kajo-kukkafestivaali -tapahtumassa on floristiikkaan pohjautuvia ympäristötaideteoksia. Tapahtuman toteuttaa Pohjoinen Kukkakollektiivi, joka koostuu kokeneista floristimestareista. Tekijät edustavat kattavasti eri alueita Oulua ja sen lähialueita. Tapahtuman pääteos on ”Kasvien kappeli – Oodi kasveille”.
Kajo-kukkafestivaali edistää taiteen ja kulttuurin vuorovaikutusta monipuolisesti ja maanläheisesti. Tapahtumalla luodaan yhteyttä luontoon: kukkiin ja kasveihin. Tapahtumalla osallistetaan eri tahoja. Tapahtuma on helposti lähestyttävä ja matalalla kynnyksellä saavutettava. Tapahtuma on puhuttelee siihen osallistuneita monin aistein ja antaa ainutlaatuisen elämyksen kasvien ihmeellisestä maailmasta.
Koettavissa:
Kesä 2026 (touko-syyskuu)
Ainolanpuisto, Hupisaarten kaupunginpuisto, Oulu
Toteuttajat:
Pohjoinen Kukkakollektiivi:
Floristimestarit: Pasi Kivilompolo, Tuula Lokka, Teppo Lapinoja ja Kati Juvani
https://oulu2026.eu/kulttuuriohjelma/kajo-kukkafestivaali/
Kuva: Oulu2026: Kajo-kukkafestivaali ideakuva
Rauhankoneen kerroksia on taidetta ja teknologiaa yhdistävä, Ekho Collectiven kokonaisvaltainen taideteos, joka pohjaa Kalajoelta kotoisin olleen emeritusprofessori, tekoälytutkija Timo Honkelan (1962 - 2020) Rauhankone-kirjaan.
Mistä rauha rakentuu?
Ekho Collectiven immersiivinen taideteos kutsuu Oulun kaupungintalolle tammikuussa 2026. Teos kuvaa rauhaa aktiivisena, jatkuvana prosessina. Immersiivinen teos täydentyy vuorovaikutuksesta yleisön kanssa – kokijoista tulee myös tekijöitä.
Teos herättelee pohtimaan osallistujan omaa suhdetta rauhaan ja rauhankysymyksiin. Mitä tunteita tai mielikuvia muistoista nousee esiin? Mikä voisi olla osallistujan oma rooli rauhantyössä?
Oulun kaupungintalolle sijoittuva teos valottaa eri puolia rauhan rakentamisesta. Se tarjoaa mahdollisuuksia olla vuorovaikutuksessa teoksen ja toisten kokijoiden kanssa: liikkeen, kuuloaistin, kielen ja kognition kautta.
Teos rakennetaan siten, että vuorovaikutuksella ja teoksen kokijoiden tekemillä päätöksillä on vaikutusta teoksen toisiin osiin ja toisten ihmisten kokemuksiin. Täten teos asettautuu osaksi keskustelua teoista, valinnoista, vuorovaikutuksesta ja vallasta, jotka kaikki vaikuttavat rauhanprosessiin.
Teos on pääsymaksuton ja koettavissa tammikuusta joulukuuhun 2026.
Rauhankoneen kerroksia Oulu2026-sivuilla
Tekijät
Rauhankoneen kerroksia -teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Ekho Collective: Calvin Guillot, Essi Huotari, Vertti Luostarinen, Saara-Henriikka Mäkinen, Sini Parikka, Ilmari Pesonen, Olivia Pohjola, Iina Taijonlahti ja Timo Tikka.
Ekho Collective koostuu taiteen, muotoilun ja teknologian ammattilaisista. Ryhmän töihin lukeutuu muun muassa Lahden visuaalisten taiteiden museon Malvan kävijävirran mukaan muuttuva Ahto. Ekho Collective oli myös luomassa Kansallisoopperan interaktiivista, palkittua Laila-teosta.
Rauhankoneen kerroksia -teoksen tuottaa Oulu2026-toiminnasta vastaava Oulun kulttuurisäätiö.
Sijainti
Rauhankoneen kerroksia -teos toteutetaan Oulun kaupungintaloon (Kirkkokatu 2A, käynti rakennuksen päädystä Hallituskadun puolelta).
Oulun kaupungintalolle saapuminen ja esteettömyys
Teos on pääsymaksuton ja koettavissa tammikuusta joulukuuhun 2026.
Kuva: Ilmari Pesonen / Ekho Collective
Merja Nevalainen
Projektipäällikkö
Puhelin
+358401878609
Sähköposti
merja.nevalainen@kalajoki.fi
Luovaa matkailua ja kulttuurihyvinvointia