Urheilulinjalla voi sovittaa yhteen tavallista määrätietoisemman valmennuksen ja opiskelun. Urheilulinjan valmennus tarjoaa kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille hyvät ja joustavat opiskelu- ja valmentautumismahdollisuudet. Urheilulinjan opiskelijoilla on käytössään laaja valmennuksen tukipalveluiden osaajaryhmä, jota kautta valmennuksen tueksi on saatavissa urheilulääketieteen, fysioterapian ja palautumisen sekä henkisen valmennuksen palveluita. Urheilulinjan opiskelijat saavat valmentautumisensa tueksi suorituskyvyn testiseurannan sekä ravinto-, palautumis- että hyvinvointianalyysin. Linjalle otetaan vuosittain 15 opiskelijaa, jotka ovat omassa lajissaan säännöllisessä ja tavoitteellisessa koulun ulkopuolisessa valmennuksessa. Urheilulinjalle haetaan yhteisvalinnassa.
Motivoivat valmennuskurssit ovat kahtena arkiaamuna, tiistaisin ja torstaisin kello 8:00-10:00.
Kalajoen lukion urheilulinjalla opiskelija voi valita lukio-opintoihinsa 30 opintopisteen verran liikunnan ja urheiluvalmennuksen erikoisopintoja, jotka lasketaan mukaan valinnaisina opintoina lukion päättötodistukseen vaadittaviin 150 opintopisteeseen. Valmennusoppinnoista suurin osa on lajivalmennusta, mutta mukana on myös kaikkien lajien urheilijoille suunnatut valmennusopin, liikuntateknologian (testausoppi), kokonaisvaltaisen palautumisen, henkisen valmennuksen sekä liikuntafysiologian että lihashuollon opintoja (10 op).
Iltaisin ja viikonloppuisin urheilulinjan opiskelijalla on oman seuran järjestämää valmennus- tai otteluohjelmaa. Koulun aamuharjoitukset ja seuran iltaharjoitukset koulivat urheilulinjan opiskelijan nopeasti huippu-urheilijan valmennusrytmiin.
Painopistelajit ja valmennus
Kalajoen lukion urheilulinjan painopistelajit, joissa lukio tarjoaa viikoittaiset harjoitusajat, harjoituspaikat ja valmennuksen yhteistyössä Kalajoki Akatemian ja urheiluseurojen kanssa. Painopistelajeja ovat jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, ratsastus sekä yksilölajeille kestävyys-, teho- ja taitolajeissa. Urheilijat allekirjoittavat valmennussopimuksen, jossa he sitoutuvat noudattamaan urheilulinjalaiselle asetettuja opiskelua koskevia vaatimuksia.
Jääkiekko
Jääkiekossa järjestetään lajiharjoittelua tiistai ja torstai aamujen jääharjoituksissa. Ryhmäjaolla pyritään takamaan mahdollisimman monelle tavoitteellisesti harjoittelevalle jääkiekkoilijalle mahdollisuus yksilölliseen kehittymiseen sekä yhteisharjoittelulla JHT:n edustusjoukkueen kanssa pelikäsityksen ja joukkuetaktiikan jalostuminen.
Jalkapallo
Jalkapalloilijat harjoittelevat Event Park sisähallin keinonurmella. Ryhmäkoko on sopiva sekä yksilölliseen ohjaukseen, että joukkueharjoitteluun. Kaikki jalkapalloilijat ovat samassa valmennusryhmässä.
Lentopallo
Lukion lentopalloilijoiden valmennusryhmä harjoittelee lajia ja lajitaktiikka kahtena aamuna viikossa. Kalajoen lukion tyttö- ja poikajoukkueet osallistuvat aktiivisesti KLL:n lentopalloturnauksiin.
Salibandy
Salibandyvalmennuksen aamuvalmennuksessa keskitytään lajinomaiseen fysiikkavalmennukseen (1 krt viikossa) ja lajitaitojen kehittämiseen (1 krt viikossa). Tämä valmennustapa mahdollistaa salibandypelaajien urheilulliseen kehittämiseen ja se täydentää pelaajien seuraharjoittelua, jossa voidaan keskittyä enemmän peliteknisiin ja -taktisiin valmiuksiin.
Kestävyyslajit
Kestävyyslajien harjoitteluryhmässä on urheiluvalmennukseen osallistuvalla mahdollisuus valmentajan ohjaamaan ja seuraamaan kestävyyslajien (hiihto, suunnitus, kestävyysjouksu, pyöräily, triathlon) lajiharjoitteluun.
Taito- ja teholajien harjoitusryhmä
Taito- ja teholajien valmennusryhmässä on lajien urheilijoilla mahdollisuus laadukkaaseen ohjattuun ominaisuusharjoitteluun sekä lajitaitojen erikoisharjoitteluun. Harjoitusmenetelmien kehittämisessä on huomioitu erityisesti tarkkuuslajien (ammunta, jousiammunta, golf), taitolajien (telinevoimistelu, yleisurheilu) sekä teholajien (painonnosto, yleisurheilu) harjoittelumahdollisuudet ja seurantamenetelmät.
Ratsastus
Opetus järjestetään pienryhmäopetuksena kakdesti viikossa Spottiboxi-maneesilla. Opetus ja opetuksen aikainen maneesiaika ovat maksuttomia. Hevosen ylläpito ja tallikulut ovat sopimushintaisia. Suosittelemme osallitujille oman hevosen käyttöä mutta paikallisilta yrittäjiltä on myös saatavissa vuokrahevosia.