Kalajoki-kyltti ja auringonlasku.
Kalajoen kylät

Kalajoen kylät

Tervetuloa tutustumaan Kalajoen kyliin. Kalajoella on paljon aktiivisia kyliä. Usealla kylällä toimii kyläyhdistys, asukasyhdistys tai muu vastaava, joka järjestää monenlaista toimintaa sekä tapahtumia.

Tutustu alta Kalajoen kyliin!

Ainali on pieni, mutta elinvoimainen kylä Pöntiönjoen varressa, kolmen kirkonkylän – Kannuksen, Himangan ja Raution – keskipiste. Kylältä löytyy vanhojen maalaistalojen lisäksi myös uudempaa rakennuskantaa. Luonto on lähellä: suden, karhun ja ahman jälkiä tavataan tuontuostakin. Leivänsärvintä tuovat mm. lehmät, lampaat, hevoset ja turkiseläimet. Moni hakee myös leipänsä kylän ulkopuolelta, tiet vievät joka suuntaan.

Ainalin kartta-linkki.

Etelänkylä sijaitsee Kalajoen eteläpuolella. Kylä ulottuu meren rannasta sisämaahan päin noin 11 km ja joen rannasta etelää kohti noin 10 km. Etelänkylä on muodostunut kaava-alueen taajamaosasta ja haja-asutusalueista. Kylään kuuluu myös suosittu matkailukohde Kalajoen Hiekkasärkät.

Etelänkylän Facebook-sivut
Kartta-linkki

Hillilä sijaitsee Lestinjoen varrella, Himangalta matkaa on noin 5 km itään.

Hillilän Facebook -sivut
Kartta-linkki

Himanka oli Keski-Pohjanmaalla sijainnut kunta. Himanka liitettiin Kalajoen kaupunkiin vuonna 2010. Himangan kirkonkylä sijaitsee Kalajoen keskustasta etelään noin 30 km. Himangalta on matkaa Kokkolaan noin 38 km ja Kannukseen noin 24 km. Himangan kirkonkylän vanhin alue on nimeltään Raumankari.

Himangan kotiseutuyhdistyksen kotisivut
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Himankakylä sijaitsee Himangan kirkonkylän pohjoisosassa. Himankakylältä on matkaa Kalajoelle noin 19 km, Kokkolaan noin 52 km. Kylän halki virtaa Himankajoki, ja sen läheltä kulkee valtatie 8.

Himankakylän Facebook-sivut
Kartta-linkki

Kurikkala on idyllinen kylä, joka on Kalajoen kylistä tällä hetkellä pienin. Kurikkalasta on matkaa Kalajoen keskustaan noin 15 km. Valtatie 8:lle on matkaa noin 7 km.

Kurikkalan kartta-linkki

Kärkinen sijaitsee Kalajoen keskustasta etelään päin. Kärkisestä on matkaa Kalajoen keskustaan noin 20 km, Himangalle 20 km, Ylivieskaan 40 km ja Kokkolaan 60 km. Siiponjoki virtaa kylän halki.

Kärkisen kartta-linkki

Käännänkylä sijaitsee noin 10 – 16 km matkan päässä Kalajoen keskustasta Alavieskan suuntaan (tie nro 7780) joen pohjoispuolella. Alavieskan keskustaan on matkaa 7 – 13 km.

Käännänkylän kyläyhdistyksen kotisivut
Kartta-linkki

Mehtäkylän asutus on keskittynyt pääsääntöisesti Alavieska – Yppäri maantien suuntaisesti lähes 8 km matkalle. Kalajoen keskustaan on matkaa 16 – 20 km. Oulainen, Ylivieska ja Raahe ovat kaikki 35 – 55 km säteellä kylästä hyvien liikenneyhteyksien päässä.

Mehtäkylän kyläyhdistyksen kotisivut
Kartta-linkki

Pahkala on noin 10 km Himangan kirkonkylältä itään, kohti Rautiota. Pahkala on aktiivinen, ajan hengessä elävä ja kasvava maalaiskylä. Kylällä toimii aktiivinen Pahkala-Pernu kyläyhdistys, joka järjestää erilaisia liikunta- ja perinnetapahtumia, mm. tervaa poltetaan muutaman vuoden välein. Elinkeinoina kylällä ovat edelleen maa- ja metsätalous, turkistarhaus ja eri alojen yrittäjyys.

Pahkala-Pernun kyläyhdistyksen kotisivut
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Pernu on noin 16 km Himangan kirkonkylältä itään. Pernu on vireä maalaiskylä, joka tekee tiivistä yhteistyötä Pahkalan kylän kanssa. Pernun hiihtomajan alue toimii lähikylien liikuntakeskuksena, jossa voi harrastaa hiihtoa, ampumahiihtoa, rullaluistelua, frisbeegolfia sekä patikointia luontopoluilla. Pernun hiihtomajan maastoissa järjestetään vuosittain Suomen suurimpiin kuuluvat ampumahiihtokilpailut Keski-Pohjanmaa Biathlon Games.

Pahkala-Pernun kyläyhdistyksen kotisivut 
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Pitkäsenkylä sijaitsee noin 5 km Kalajoen keskustasta joen pohjoispuolta sisämaahan päin. Matkaa suurimpiin lähellä oleviin kaupunkeihin kertyy seuraavasti: Oulu 145 km, Kokkola 65 km ja Ylivieska 40 km. Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallinen tunnustuspalkinto myönnettiin vuonna 2013 Pitkäsenkylälle – ensimmäisen sijan jakoivat Pitkäsenkylän maa- ja kotitalousnaiset Kalajoelta sekä Seinäjoen maa- ja kotitalousnaiset. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Vuollet valittiin vuoden 2015 maa- ja kotitalousnaiseksi. Vuonna 2010 on julkaistu kirja ”Joen ja vainion laitamilta: Historiaa Pitkäsenkylältä”

Pitkäsenkylän kotisivut
Kartta-linkki

Plassilta Kalajoen keskustaan on alle 2 kilometriä ja se sijaitsee Kalajokisuun pohjoisrannalla. Joen vartta pitkin kulkevaa kylänraittia reunustavat vanhat rakennukset sekä uusi, omaperäinen asuinalue vanhan Sataholman sahan alueella. Markkinapaikan ympäristöstä löytyy kalastusmuseo ja lähialueella on museona toimiva Havulan vanha porvariskoti. Plassilla on vireää ja monipuolista kyläyhdistystoimintaa, josta esimerkkinä perinnelaiva-toiminta (kaljaasi Ansio) ja monitoimitalo ”Teatteritalo” harrastus- ja liikuntamahdollisuuksineen. Plassilla on monipuolinen ulkoilureitistö joen varrella.

Plassin kyläyhdistyksen kotisivut
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Kalajoen kaupungin Pohjankylä on keskeisin osa Kalajoen kaupungin nykyistä keskustaajamaa. Pohjankylä on Kalajoen kaupallinen ja hallinnollinen keskusta, josta löytyy paljon erilaisia palveluita. Pohjankylä on myös viihtyisä asuinympäristö, jossa palvelut ovat lähellä.

Pohjankylän kartta-linkki

Pöntiö on seitsemän kilometriä Himangan kirkonkylältä itään. Pöntiöstä Himangan keskustaan on 6 km, Kalajoelle ja Kannukseen noin 25 km ja Kokkolaan noin 45 km

Pöntiön kyläyhdistyksen kotisivut
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Rahjankylä on merenrantakylä, joka sijaitsee 8:n tien varrella, noin 12 kilometriä Kalajoen keskustasta lounaaseen, Kokkolaan on matkaa noin 50 km. Kalajoen Hiekkasärkät ovat 3 kilometriä pohjoiseen, pyöräily- ja kuntopolku reitit kulkevat Hiekkasärkiltä Rahjankylään. Konikarvon Kalasatama ja ainutlaatuinen Rahjan saaristo sekä kylän läpi virtaava suojeltu Siiponjoki ovat merkittäviä nähtävyyksiä. Kalajoen satama sijaitsee Rahjassa, jossa satamatoimintaa on ollut jo 1800 -luvun loppupuolelta saakka.

Rahjan Facebook-sivut
Kartta-linkki

Rautilan kylä sijaitsee noin 6 km Himangan keskustasta valtatie 8 varressa. Nähtävyyksinä kuninkaankivi, pätkä vanhaa kuninkaantietä, suunnitelman asteelle jäänyt Himangan (nykyisen) kirkon perustukset. Rannassa on paljon kesämökkejä ja kaksi venesatamaa, 8 tieltä rantaan noin 2 km, Parkkanrannassa kyläyhdistyksen grillilaavu.

Rautilan Facebook-sivut
Kartta -linkki

Rautio oli Pohjois-Pohjanmaalla sijainnut Suomen kunta. Kunta liitettiin Kalajokeen vuonna 1973. Raution läpi kulkee Vääräjoki, joka on Kalajoen sivuhaara. Rautiosta on matkaa Kalajoelle noin 25 km ja Alavieskaan noin 15 km. Rautio valittiin vuoden kyläksi vuonna 2022 ja kolmanneksi eurooppalaisessa European Village Renewall Award-kilpailussa. 

Raution kotisivut

Facebook-sivut

Kartta-linkki

Tomujoki sijaitsee Kalajoelta etelään noin 33 km, Himangalta matkaa on noin 5 km.

Tomujoen kartta-linkki

Torvenkylä on pieni kylä Himangan ja Kalajoen välissä. Torvenkylältä on matkaa Kalajoelle noin 20 km, Himangalle noin 11 km, Ylivieskaan noin 50 km ja Kokkolaan noin 55 km.

Torvenkylän Facebook-sivut
Kartta-linkki

Tynkä on Kalajoen kaupungin kylistä suurimpia. Tynkä sijaitsee Kalajoen keskustasta noin 9 km kaakkoon eli Ylivieskan suuntaan. Kylämme läpi virtaa kaksi jokea, Kalajoki ja Vääräjoki. Kauniilla paikalla perinnemaisemassa sijaitsee Tyngän Mylly, joka toimii edelleen myllynä, sahana, jauhokauppana, ja on yksi kylämme nähtävyyksistä.

Tyngän kyläyhdistyksen kotisivut
Facebook-sivut
Kartta-linkki

Typpöstä on matkaa Kalajoelle 20 km ja Rautioon 6 km. Lähin kaupunki on Ylivieska, jonne on matkaa 30 km.

Typpön kartta-linkki

Vasankari on elinvoimainen pieni kylä Perämeren rannalla Kalajoen pohjoisosassa. Kyläkuvaan kuuluvat meri, hoidetut peltoaukeat ja laajat metsät. Sijainti valtatie 8:n varrella mahdollistaa joustavan kulkemisen Kalajoen keskustaan ja muihin lähimpiin kaupunkeihin.

Vasankarin kartta-linkki

Kuuntele