Posts

Erasmus+ project "Embracing/Sharing Cultures from a Digital and Green Perspective (ESCAPE)" in Linares, Spain

Published 10/17/2024 Modified 10/17/2024
Students in Linares

Maanantai 19.2.

Klo 8.30 aukesivat Colegio de la Presentacion -koulun ovet, missä Maria Angeles -opettaja otti meidät kaksi opettajaa ja viisi oppilasta vastaan. Oppilailla oli takana ensimmäinen yö host-perheissä espanjalaisine aamupaloineen. 

Aluksi saimme esittelyn espanjalaisesta koulujärjesjestelmästä. Se jakaantuu rahoituksen osalta kolmeen tyyppiin: julkiset koulut ovat valtion rahoittamia, yksityiset koulut yksityisten ja kolmas on sekä valtion että yksityisten rahoittama. Meidän koulumme kuuluu tähän kolmanteen tyyppiin. 3-5-vuotiaat käyvät koulun lastentarhaa, 6-11-vuotiaat alakoulua ja 12-16-yläkoulua. Nämä vaiheet ovat ilmaisia oppilaille. Sen jälkeen alkaa maksullinen kaksivuotinen lukio (tässä koulussa 250e/kk). Koulussa oppilailla oli käytössä koulupuvut; myös liikuntatunneille oli omansa. 

Koulun toiminta ja arvomaailma pohjautuu pitkälti perhekeskeisyyteen, joka perustuu pitkään ja yhteiseen koulutaipaleeseen (15 vuotta). Arvomaailmaa johdattaa vahvasti myös Neitsyt Maria. Lisäksi koululla on vuosittainen teema, joka tänä lukuvuonna on “Together we make the way”. 

Seuraavaksi oli vuorossa tutustumiskierros koulun tiloissa. Oppilaat tekivät samalla erilaisia pikkutehtäviä vierailuluokissa. Klo 11.30-12.00 koulussa on ns. toinen aamiainen, jonka aikana oppilaat syövät kotona tehtyjä eväitä pelaillen samalla pihapelejä. Me kävimme läheisessä kahvilassa syömässä perinteistä paahtoleipää oliiviöljyllä, tomaattimurskalla ja kinkulla höystettynä. Koulu jatkui Erasmus-oppilaiden “lehdistötilaisuudella”, missä Marian oman luokan oppilaat esittivät valmiiksi suunniteltuja kysymyksiä ensin espanjalaisille ja sitten suomalaisille oppilaille. Koulupäivä päättyi klo 15 espanjankielen oppituntiin.

Oppilaat kävivät host-kodeissaan lounaalla, jonka jälkeen teimme Marian johdolla kävelykierroksen Linareksen ydinkeskustassa. Loppuilta meni vapaasti kierrellen ja ostoksia tehden. Illallinen syötiin kotona vasta klo 21. 

 

Tiistai 20.2.

Aamulla oppilaat pääsivät seuraamaan englannin tuntia. Sen jälkeen he pääsivät opettamaan nelivuotiaille sekä numeroita (1-5) että perusvärejä suomeksi - englanniksi he ne jo osasivatkin. Seuraava tunti alkoi joogalla viisivuotiaiden parissa. Pienet jaksoivat keskittyä hienosti. Opettaja kertoi, että näitä rauhoittumishetkiä tarvitaan, sillä hänellä oli 25 lasta yksin vastuullaan. Luokassa lapset jatkoivat “kaunokirjoitusta”, missä vuorossa oli f-kirjain. Tämän jälkeen siirryimme ulos sisäpihalle syömään ns. toista aamupalaa, jonka aikana oppilaammekin pääsivät pelaamaan toisten kanssa jalkapalloa. Koska oppilaamme ovat ensimmäisiä ulkomaalaisia oppilasvieraita koulussa, saivat he ympärilleen suuren joukon niin pieniä kuin isojakin oppilaita. Heidän alkuihmettely on hiljalleen muuttumassa suureksi ihailuksi. 

Keskipäivällä pääsimme vierailemaan kaupungintalolla, missä kaupunginjohtaja Auxiliadora del Olmo otti meidät vastaan. Hän oli kiinnostunut kuulemaan Erasmus-oppilaiden kokemuksia vaihtoviikoista niin Suomessa kuin täällä. Yllätyimme, miten hänen asemassa oleva henkilö ei puhunut lainkaan englantia, vaan käytti pelkästään espanjankieltä. Tilaisuudessa oli myös paikallismedian toimittaja, joka otti kuvia meistä kaupungintalon ulkoparvekkeella, jonne kuulemma vain harvat pääsevät.  

Lounaalla nautimme paikallisia tapaksia ravintolan ulkoterassilla. Periaatteena on, kun tilaat yhden juoman, se sisältää yhden tapaksen. Illaksi oppilaat pääsivät naapurikaupunkiin Jaeniin Costajump -vapaa-ajankeskukseen testaamaan erilaisia trampoliineja. Loppuaika menikin Jaen Plaza -ostoskeskuksessa. 

 

Keskiviikko 21.2.

Aamun englannin tunnin seurannan jälkeen oppilaat pääsivät kokeilemaan Scratch-sovellusta Robotiikka-tunnilla. Luokassa oli viisi läppäriä ja useampi tabletti, joiden avulla perehdyttiin sovelluksen saloihin. Tauolla syötiin kotieväitä ja oltiin edelleen fanilaumojen ympäröiminä. 

Sitten oli vuorossa käynnit koulun vieressä olevassa Basilica de Santa Maria la Mayor -kirkossa ja El Pasito -museossa. Kirkon lukuisat ja loisteliaat alttarit tekivät meihin suuren vaikutuksen. Museokiertueen ensimmäisessä osiossa saimme paljon tietoa Linareksen historiasta, jonka pääpaino oli rikkautta tuoneessa kaivostoiminnassa (loppui 1970-luvulla). Toinen osio vei meidät espanjalaiseen härkätaistelumaailmaan, josta siirryimme flamencon pariin. Lopuksi tutustuimme Linareksessa syntyneen laulaja Raphaelin menetyksekkääseen uraan. Palasimme koululle takaisin taidetunnille, missä aiheena oli tatuointi. Oppilaat tekivät omat tatuointinsa banaaneihin hammastikkujen avulla. 

Kotilounaan jälkeen tapasimme tanssistudiolla. Siellä opimme ensiaskeleita niin  flamencosta, bachatasta, salsasta kuin cha-chasta. Loppuillan oppilaat viettivät vapaasti hostien seurassa. 

 

Torstai 22.2.

Koulussa oppilaat pääsivät seuraamaan lukiolaisten tuntia ja vastaamaan heidän Suomi-kysymyksiin. Sitten lähdimme Churroteriaan, missä dippasimme churroja herkulliseen suklaakastikkeeseen. Hyvän hiilarirtankkauksen jälkeen kävelimme Deportivo Linares -jalkapallojoukkueen kotistadionille katsomaan joukkueen päivätreenejä. Lopuksi Suomi-tytöt saivat joukkueen sinivalkoiset kannatushuivit. Koululle käveltyämme oppilaat saivat tehdä sisäpihalla hienoa graffititaidetta. 

Kotilounaan jälkeen tutustuimme musiikkikouluun, jonka rehtorina oli yksi meidän host-isistä. Saimme tunteikkaan kokemuksen flamenco-esityksestä, jossa tanssijaa säestivät kaksi kitaristia sekä laulaja. Myös meidät laitettiin harjoittelemaan taputusrytmejä ja tanssiaskeleita. Sieltä oppilaat lähtivät viettämään iltaa padelin pariin yhden host-oppilaan naapurustoalueelle. 

 

Perjantai 23.2.

Lähdimme pikkubussilla naapurikylään, Baezaan. Siellä vierailimme oliiviöljymuseossa. Opaskierroksen aikana saimme tuhdin tietopaketin oliiviöljyn valmistuksen historiasta. Pääsimme myös maistamaan kolmea tyypillisintä Extra Virgin oliiviöljyä. Museon yhteydessä oli myös pienehkö ammattikoulu, jonka tutusmiskierroksen lopuksi saimme seurata kondiittoriopettajien työskentelyä oliivijälkiruokien parissa. Saimme myös maistaa herkullista oliivijäätelöä oliivikeksimurujen kera.

Tämän jälkeen siirryimme lounaalle Marian suvun oliivitilalle La Caracolera -country houseen. Marian vanhemmat sekä täti ja setä puolisoineen olivat valmistaneet suussasulavaa paellaa. Pepe-isä esitteli meille suvun oliivipuulehtoa ja vastaili samalla meidän runsaslukuisiin kysymyksiin. 

Linarekseen palattuamme oppilaat viettivät viimeistä iltaa yhdessä hostien ja kavereidensa kanssa. Keskiyöllä oli aika jättää host-perheille hyvästit ja sitten alkoi 23 tunnin kotimatka kohti Kalajokea. 

 

Share page:
Kuuntele