Julkaisemme oppaita, ohjeita ja lomakkeita asiakkaillemme. Tarjoamme niiden avulla tietoa tuista ja opastamme tukien hakemisessa.

Linkit

Viljelijätuet

Tukiopas 2023 (pdf -tiedosto, päivitetty 16.5.2023 / Timo Rahja)

Hakuoppaat ja sitoumusehdot

Vipu -viljelijän verkkoasiointi

Tuet ja korvaukset

Maatilojen neuvonta – Neuvo2020

Eläintenpitoon liittyvät

Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti

Poikkeaminen karjanlannan varastoinnista ja lannanlevitys

Ohjeet

Patterointi- eli aumausilmoitus (pdf -lomake)

Ilmoitus lannan levityksestä poikkeustilanteessa (pdf)

Luomuun liittyvä ohje

Luomu

Maatalouden investointituen hakeminen

Maatalouden investointitukien ohjeet ja lomakkeet

Maaseudun yritystukien hakeminen

Maaseudun yritystukien ohjeet ja lomakkeet

Maa- ja metsätaloudenharjoittajaa koskevia verohallinnon ohjeita verovuodelle 2022

Koosteet maa- ja metsätalouden verotuksen ohjeiden lähinnä euromääräisistä arvoista veroilmoituksen täyttöä varten verovuodelle 2022 löydät tästä linkistä.

Sähköinen asiointi

Vipu -palvelu on viljelijöiden verkkoasiointipalvelu. Palvelussa voit laatia sähköisen tukihakemuksen ja myös tukihaun ulkopuolella tarkastella oman maatilasi tukihakemustietoja ja hyödyntää karttatoimintoja. Vipu-sivuilla on nähtävissä koulutus- ja esittelyaineistoja, ohjeita ja videoita.

Eläintenpitäjien asiointisovelluksessa voidaan ilmoittaa eläintenpito toimijan henkilötunnuksella tai maatilatunnuksella (kyseinen sovellus on toistaiseksi pois käytöstä). Yritystunnuksella toimivat eläintenpitäjät eivät voi toistaiseksi asioida sähköisesti, vaan nämä ilmoitukset tehdään edelleen lomakkeella.

Hyrrä on maaseudun hanke-, yritys-, ja rakennetukien asiointipalvelu, jossa voit selata hakemustietojasi ja jättää hakemuksia verkossa.

Lomitus

Voit tilata lomakkeita puhelimitse 029 435 2421 tai suoraan Melan sivuilta (Maatalousyrittäjien eläkelaitos). Lomakkeet ovat maksuttomia. Mela lähettää tilaamasi lomakkeet postitse.