Kartta, jossa teitä, asuinalueita ja joki.
Osoiterekisteri
Asuminen ja ympäristö

Osoiterekisteri

Osoitetietoja käyttävät pääasiassa viranomaiset sekä kuljetusalan yritykset. Rakennusten osoitteista päättäminen on yleisesti katsottu kuntien tehtäväksi, vaikka lainsäädännössä asiasta ei ole kattavasti säädetty. Kalajoen kaupungilla osoiterekisteristä huolehtii paikkatietopalvelut yhteistyössä kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa.

Osoitekohteet

Osoite annetaan pääsääntöisesti rakennuspaikkoina käytettäville kiinteistöille ja rakennuksille, sekä tarpeen mukaan myös muillekin kohteille. Osoite muodostuu tien- tai kadunnimestä sekä osoitenumerosta.

Osoitteen määrittämine

Asemakaava-alueilla osoiterunko määritetään alueen kaavoituksen yhteydessä. Haja-asutusalueella osoite määritetään rakennushankkeen yhteydessä rakennuslupaa käsiteltäessä. Osoitetiedot toimitetaan rakennustietojen ohessa Digi- ja Väestötietovirastolle.

Hätätilanteet

Osoitetietoja käyttävät myös turvallisuusviranomaiset navigoidessaan hälytyspaikalle. Valtakunnan tasolla osoitejärjestelmässä on havaittu puutteita erityisesti perinteisillä mökkialueilla sekä saaristossa. Osoitejärjestelmän tueksi Hätäkeskuslaitos on lanseerannut matkapuhelimiin ladattavan 112 Suomi -sovelluksen. Sovelluksen asennuksen jälkeen hätäpuhelun aikana Hätäkeskuslaitokselle lähtee koordinaatit sijainnistasi. Koordinaattien avulla avulla apu löytää perille osoiterekisterissä havaituista puutteista huolimatta. Sovelluksesta saat myös tarkastettua WGS84-järjestelmän mukaiset koordinaatit, jotka kannattaa kirjoittaa ylös sivupalkin linkin takaa löytyvään Hätäkeskuslaitoksen sijaintitietolomakkeeseen, joka kannattaa tulostaa ja kiinnittää näkyvälle paikalle asunnossa.

Kaupungille tulee välillä palautetta siitä, että navigaattori ohjaa väärään paikkaan. Navigaattoreiden kartta-aineiston päivittäminen ei ole kunnan, vaan palveluntarjoajan vastuulla. Navigaattorin omistajan tulee yleensä päivittää kartta-aineisto laitteeseensa itse. Navigaattoreiden osoiteaineisto saattaa olla jopa muutaman vuoden vanhaa.

Navigaattoreissa on eri toimittajien aineistoja ja tiedot päivittyvät niihin eri tavoin.

Eräät toimijat keräävät tietoja itse ja toiset hyödyntävät kuntien sekä Maanmittauslaitoksen ylläpitämää Digiroadia eli Maanmittauslaitoksen palvelusta saatavia aineistoja.

Laitteesta riippuen karttapäivityksiä on saatavissa jopa neljä kertaa vuodessa.

Kalajoen kaupunki ilmoittaa alueellansa tapahtuneet muutokset Maanmittauslaitokselle, josta ne päätyvät Maanmittauslaitoksen aineistoja hyödyntävien toimijoiden laitteisiin.

Virheiden raportointi

Palvelun virheistä voi raportoida joko suoraan sovelluksesta, tai selaimen kautta Google Maps -sivustolla. Palautteen anto vaatii kirjautumisen.

Puuttuvista tai virheellisistä tiedoista voi ilmoittaa palveluntarjoajalle sovelluksen kautta.

Navigaattorin karttamuutoksista voi raportoida MapShare Reporter -työkalun avulla. Palvelu vaatii kirjautumisen.

Laitteen karttoihin liittyvistä ongelmista voi ilmoittaa Garminin web-lomakkeella.

Raportoi virheestä Here-Map Creator palvelun kautta. Palvelu vaatii kirjautumisen.

Yhteystiedot

Kuuntele