Tilapäismyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot
Tilapäismyynti, etenkin ulkomyynti, on yleensä riskialttiimpaa kuin vastaava toiminta sisätiloissa kiinteissä elintarvikehuoneistoissa.
Toimijan on varmistettava tuotteiden turvallisuus kaikissa olosuhteissa, eikä olosuhteisiin vetoamalla voi välttää velvollisuutta. Mikäli toimintaan liittyy erityisiä riskejä, esim. käsitellään helposti pilaantuvia elintarviketta, on se otettava huomioon olosuhteiden vaatimuksissa ja hallinnassa. Elintarvikevalvontaviranomainen arvioi viime kädessä, täyttääkö toiminta vaatimukset.
Yksityisen henkilön, yhdistyksen tai vastaavan ei tarvitse tehdä ilmoitusta tilapäisestä, vähäriskisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta esim. makkaranpaisto, kahvitus tai piparkakkujen myynti. Samoin Pop up -ravintolatoiminta on tietyin edellytyksin mahdollista.
Yksityisen henkilön, yhdistyksen tai vastaavan ei tarvitse tehdä ilmoitusta tilapäisestä, vähäriskisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta esim. makkaranpaisto, kahvitus tai piparkakkujen myynti. Samoin Pop up -ravintolatoiminta on tietyin edellytyksin mahdollista. Kun liikkuva elintarvikehuoneisto on rekisteröity kotikunnan elintarvikevalvontaan, toimija voi harjoittaa myyntiä/tarjoilua myös muilla paikkakunnilla toimintaan soveltuvilla ulkomyyntialueilla. Toimintaan tulee olla maanomistajan lupa. Muiden valvonta-alueiden elintarvikevalvontaviranomaisia tulee tiedottaa asiasta viimeistään neljä arkipäivää aiemmin.
Suuri yleisötilaisuus on tilaisuus, johon ennakoidaan osallistuvan vähintään 500 yhtäaikaista kävijää.
Yksityisen henkilön ja yhdistysten vähäriskinen pop up -ravintolatoiminta on tietyin ehdoin mahdollista eikä toiminnasta tarvitse ilmoittaa kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Pop-up toiminta on mahdollista myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimiyrittäjänä), kunhan muut pop-up toiminnan ehdot täyttyvät.
Pop-up toimintaan sovelletaan 15 000 euron liikevaihtorajaa. Toiminta ei voi olla elinkeinon harjoittamista.
Pop up -ravintolaa voi pitää korkeintaan 12 päivänä kalenterivuoden aikana.
Pop up-ravintolatoiminnan on oltava niin vähäriskistä kuin mahdollista. Vähäriskisin tapa toimia on, kun kuumana tarjoiltava ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista ja tarjoillaan heti valmistuksen jälkeen.
Vähäriskisenä tai kohtuullisen vähäriskisenä elintarvikkeiden valmistuksena voidaan pitää esimerkiksi:
- leipomista
- kinkku- tai juustovoileipien koostamista
- keitto-, pata- ja laatikkoruokien valmistamista ja niiden välitöntä tarjoilua.
Laajamittaista ruoan valmistusta ei voi pitää vähäriskisenä tai edes kohtuullisen vähäriskisenä toimintana.
On suositeltavaa, että kuluttajille ilmoitetaan selkeästi, että kyse on pop up ravintolasta ja vastuussa olevan henkilön nimi.
Kunnan elintarvikevalvojat voivat tarvittaessa tarkastaa myös pop up -ravintoloita hygieenisten toimintatapojen ja ruoan turvallisuuden varmistamiseksi ja ruokamyrkytysten ehkäisemiseksi.
Noudata lisäksi Ruokaviraston Pop up ravintolatoiminnan ohjeita