Elintarvikkeiden kuljetukset
Elintarvikkeiden kuljetukset
Kuljetusalan toimija on vastuussa siitä, että elintarvikkeet kuljetetaan asianmukaisella kalustolla, jonka rakenteet ja materiaali soveltuvat elintarvikkeiden kuljettamiseen.
- Materiaalien tulee olla helposti puhtaana pidettäviä. Kuljetusvälineet tai -säiliöt on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa.
- Kuljetustiloissa ei saa säilyttää asiaankuulumattomia tarvikkeita.
- Elintarvikkeet on sijoitettava ja suojattava kuljetusvälineissä siten, että saastumisriski jää mahdollisimman pieneksi.
- Tuotteet on pidettävä erillään, jos kuljetusvälineitä tai -säiliöitä käytetään elintarvikkeiden lisäksi myös muiden tuotteiden kuljetukseen tai eri elintarvikkeiden kuljetukseen samanaikaisesti.
- Nestemäisissä, rakeisissa tai jauhemaisissa muodoissa olevat elintarvikkeet on kuljetettava säiliöissä, joissa on oltava selvästi näkyvä ja pysyvä merkintä ”ainoastaan elintarvikkeille”.
- Elintarvikkeet tulee kuljettaa niille sopivissa lämpötiloissa ja lämpötiloista on pidettävä kirjaa.
- Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden yli 2 tuntia kestävät kuljetukset tulee varustaa lämpötilanseurantajärjestelmällä.
- Pakasteiden kuljetusvälineissä on oltava lämpötilan mittaus- ja tallennuslaitteet.
Elintarvikkeiden ammattimaisesta kuljetustoiminnasta on tehtävä ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon. Kuljetustoiminta ilmoitetaan joko omana toimintanaan tai muusta elintarvikehuoneistosta (esim. ravintola) tehtävän ilmoituksen yhteydessä. Yksittäisten ajoneuvojen sijaan tehdään ilmoitus kuljetustoiminnasta kokonaisuutena.