Julkaisut

Keittiömestari Pasi Kuronen mukaan suunnittelemaan Kalajoki-menua – ruokaelämyksiä suoraan vuodenaikojen ytimestä

Julkaistu 10.4.2025 Muokattu 10.4.2025

Kalajoki-menu saa kokeneen keittiömestarin tuekseen, kun valokuvaaja ja ruokakirjailija Pasi Kuronen lähtee mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan Kalajoesta inspiraationsa saavaa sesonkimenua

mies keittiössä

Menun reseptiikka muotoutuu Kurosen ja Kalajoki-menu-hankkeen yhteistyönä, mutta sen ytimessä ovat alueen omat maut, tarinat ja tuotanto. Inspiraatio toteutukseen syntyy Kalajoen ruokakulttuurista ja paikallisista raaka-aineista.

– Kuronen tuo Kalajoki-menun kehittämistyöhön paitsi vuosien kokemuksensa, myös intohimonsa paikallisiin raaka-aineisiin, hehkuttaa Kalajoki-menu-hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala.

Hankkeen toimesta reseptiikan pohjaksi on koottu tietoa Kalajoen ruokakulttuurista ja historiaan juurtuneista makumuistoista. Menun sisältöä ohjaa osaltaan myös vahva paikallinen alkutuotanto – ainakin perunalla, kalalla, maidolla ja lihalla on oma roolinsa.

Nevalan mukaan menu nivoutuu eri sesonkien ympärille. Jokainen kausi saa oman kolmen ruokalajin kokonaisuutensa, jossa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita ja tuotteita.  

– Lopputuloksena syntyy ainutlaatuisia, Kalajokea huokuvia reseptejä, jotka tarjoavat inspiraatiota kehittää paikallisiin raaka-aineisiin pohjautuvia ruokakokemuksia. Menu soveltuu hyödynnettäväksi niin matkailun kehittämistyössä, ravintoloissa kuin tapahtumissa – mutta myös kotona kokeiltavaksi, taustoittaa Nevala. 

Kuronen tunnetaan intohimoisesta suhteestaan lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin ja paikallisen ruokakulttuurin monipuolisiin mahdollisuuksiin.  

– Uskon ruokaan, jossa näkyy ja maistuu sen alkuperä. Kalajoella on valtava potentiaali yhdistää vuodenaikojen rytmi, maisema ja tarinallisuus elämykselliseksi kokonaisuudeksi, Kuronen toteaa. 

– Tässä hankkeessa viehättää se, että ruoka ei rakennu trendeille vaan paikalle. Paikalliset tuottajat, meren läheisyys ja vuodenajat ovat itsessään tarina. Ihan ensimmäiseksi on tarkoitus vierailla Kalajoella ja tutustua alan toimijoihin, kuten tuottajiin, Kuronen kertoo. 

Pasi Kuronen on edistänyt paikallista ruokakulttuuria myös tv:n puolella yhdessä veljensä, juontaja Sami Kurosen kanssa. Kaksikon yhteinen ruokamatkailusarja Sami Kurosen Makumatka esitettiin kahden tuotantokauden verran Nelosella – ensimmäinen kausi kuvattiin Saimaalla ja toinen Pohjois-Karjalassa. Sarja palkittiin esitysvuotenaan Vuoden matkailumarkkinointitekona, ja se toi laajalle yleisölle näkyväksi suomalaisia lähiraaka-aineita, pientuottajia ja alueellista ruokakulttuuria. 

Projektia hallinnoi Kalajoen kaupunki ja se kestää vuoden 2025 loppuun. Rahoituksen on myöntänyt Rieska-Leader. 

 

Lisätiedot:

projektipäällikkö
Hannu Nevala
Kalajoen kaupunki/ Kalajoki-menu
Puh. 040 184 0245
hannu.nevala@kalajoki.fi

 

Jaa sivu:
Kuuntele