Kalajoki-menu nostaa esille kalajokiset maut ja lähiraaka-aineet: ”Jokainen ateria on kuin jalanjälki hiekassa – hetken kestävä, mutta pitkään muistissa pysyvä”
Julkaistu 10.12.2024 Muokattu 10.12.2024Kalajoki-menu ei ole vain reseptejä tai ruokalista. Se on kutsu tutustua kalajokisiin makuihin, väreihin ja sävyihin, jotka yhdessä luovat moniaistillisen näyttämön.
Millainen on kalajokisen ruoan identiteetti ja mistä raaka-ainesta se koostuu? Entä millaisista resepteistä paikalliset makumuistot syntyvät? Muun muassa näitä kysymyksiä on pohdittu Kalajoki-menun suunnittelun ja toteuttamisen alkuvaiheessa, kertoo lokakuun alussa työnsä Kalajoen kaupungilla aloittanut projektipäällikkö Hannu Nevala.
– Hankkeen alkuvaiheessa olen tutustunut alueen toimijoihin – ruokakulttuuriin ja ihmisiin. Taustatiedon ja kohtaamisten avulla olemme ideoineet menun identiteettiä sekä reseptiikkaa. Keskusteluissa on noussut vahvasti esiin ruuan arktisuus ja juurevuus. Pohja-ajatus menulle on jo muhimassa!
Nevala korostaa, että Kalajoki-menu ei ole vain reseptejä tai ruokalista. Se on kutsu tutustua kalajokisiin makuihin, väreihin ja sävyihin, jotka yhdessä luovat moniaistillisen näyttämön.
– Ehdottomasti kunnioitan perinteitä, mutta haluan tuoda kokonaisuuteen uusia näkökulmia. Näkisin menun olevan enemmänkin inspiraatiota antava ja mielikuvitustakin herättävä dokumentti.
Teemoitettujen reseptien avulla halutaan nostaa esille myös paikallisia, laadukkaita raaka-aineita, tuottajia sekä jatkojalostajia, mutta myös alueen omaleimaisia tarinoita. Menun tavoitteena on niin ikään kasvattaa paikallisen tuotannon arvostusta ja löytää uusia muotoja niiden käytölle. Kalajoki-menun sisällöt tulevat olemaan kaikkien käytettävissä.
– Menu tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa esimerkiksi illanistujaisiin kalajokisuutta huokuvan ruokailuhetken. Kahviloita ja ravintoloita se inspiroi hyödyntämään paikallisia raaka-aineita sekä tarinoita. Tapahtumat hyötyvät puolestaan uudentyyppisestä festariruoasta, visioi Nevala eri käyttömahdollisuuksia, ja kertoo omasta suhteestaan ruoanlaittoon.
– Kauha ja kattila pysyvät kädessä, mutta taustaltani en ole kokki. Onneksi Kalajoella on saatavilla erinomaista osaamista reseptiikan suunnitteluun ja toteutukseen. Omat vahvuuteni liittyvät enemmänkin luovaan ideointiin, konseptointiin, tarinallisuuden hyödyntämiseen menun suunnittelussa sekä verkostojen luontiin.
Nevala paljastaa, että mukaan kehittämistyöhön on tulossa myös ulkopuolinen vahvistus. Nimeä hän ei kuitenkaan vielä paljasta, mutta kiteyttää työnsä tavoitteen kauniisti:
”Jokainen ateria on kuin jalanjälki hiekassa – hetken kestävä, mutta pitkään muistissa pysyvä”
Lisätiedot:
projektipäällikkö Hannu Nevala
Kalajoen kaupunki/ Kalajoki-menu
p. 040 184 0245
hannu.nevala@kalajoki.fi
Kalajoen kaupungin hallinnoima projekti kestää vuoden 2025 loppuun. Rahoituksen on myöntänyt Rieska-Leader.
Hanketiedot löydät tästä linkistä.