Julkaisut

Valokuvaaja Ville Suorsa nauttii arjen luksuksesta Kalajoella – moni paluumuuttaja haluaa kesän suosikkikohteesta pysyvän kodin

Julkaistu 19.6.2019 Muokattu 27.11.2023

Kesäaikaan koko Suomi suuntaa Kalajoelle huipputapahtumien ja maan huikeimpien lomailumahdollisuuksien perässä. Kaupunki on viime vuosina ollut matkailutilastojen kärjessä.

Kalajoen vetovoima ei kuitenkaan jää pelkkään loma- tai kesäsesonkiin. Äskettäin julkaistussa seutukaupunkien vetovoimatutkimuksessa Kalajoki oli vetovoimaisimpien kaupunkien joukossa sekä vetovoimaltaan että pitovoimaltaan: Kalajoelle muuttaneet haluavat pysyä Kalajoella – ja siellä lapsuutensa viettäneet palaavat rakentamaan kotinsa tuttuihin maisemiin.

Toimivat palvelut ja hienot harrastusmahdollisuudet heti kotioven takana

Valokuvaaja ja biologi Ville Suorsa muutti vaimonsa kanssa Kalajoelle vuonna 2018. Ikänsä Oulun seudulla asuneen Suorsan vaimo on elänyt lapsuutensa paikkakunnalla, joten uuden yhteisen kotipaikan valinta oli helppoa.

  Kalajoki oli molemmille tuttu ja mieluisa paikka. Kaltaiselleni luontoharrastajalle ja valokuvaajalle seutu oli tietysti erityisen houkutteleva. Tiedän pari muutakin tuttua perhettä, jotka ovat useamman Etelä-Suomessa vietetyn vuoden jälkeen palanneet ja asettuneet tänne.

Suorsan ja hänen vaimonsa uusi omakotitalo valmistuu Kalajoen keskustan lähelle syksyllä 2019. Rakentamiseen liittyvät lupaprosessit ovat sujuneet Suorsan mukaan notkeasti.

– Kaupungin tarjoamat palvelut ovat pelanneet mutkattomasti, kaikki tapahtuu sähköisesti ja vaivattomasti.

Kalajoella Suorsat nauttivat arjen luksuksesta. Kaupunki on sopivan kokoinen: palveluita löytyy kattavasti, ja työpäivän päätteeksi on lyhyt matka yhdelle Suomen kauneimmista rannoista, tapahtumiin tai liikkumaan meriluonnossa. 

– Suosikkipaikkani ovat rannikon hienot luontokeitaat esimerkiksi Vasankarin ja Rahjan alueella, sekä Siiponjoen luonnonsuojelualue. Suosikkivuodenaikani on ehkä kevät, on mahtava seurata lintujen muuttoa, joka kulkee runsaana Kalajoen kautta. Sinänsä ympäristöstä löytyy hienoja maisemia ja kuvauskohteita mihin vuodenaikaan tahansa, Suorsa toteaa.

Pyörällä keskelle parhaita tapahtumia, hetkessä työkeikoille ympäri Pohjois-Suomen

Suorsan mielestä Kalajoella asumisesta tekee leppoisaa se, että kaupungin omat kohteet ja tapahtumat ovat lähellä, ja kulkuyhteydet seudun keskeisimpiin kaupunkeihin sujuvat ja nopeat.

– Kesäiltana hyppäämme usein pyörän selkään ja polkaisemme vaikkapa Hiekkasärkille nauttimaan jostain tapahtumasta, tai yleisestä tunnelmasta. 

Biologina ja valokuvaajana työskentelevän Suorsan työalueena on koko pohjoinen Suomi. Kotipaikkana Kalajoki on tässäkin mielessä ihanteellinen: vapaa-aikana ei lomamaisemia tai -tekemistä tarvitse kaukaa hakea, ja työkeikoille valtaväylien risteyksessä sijaitsevasta kaupungista pääsee sujuvasti ja nopeasti.  

– Kalajoelta on hyvät kulkuyhteydet muihin seudun kaupunkeihin, kuten Kokkolaan, Ylivieskaan ja Ouluun. Työkeikoille ympäri Pohjois-Suomen täältä kulkee nopeasti, ja tulevien nopeiden valokuituyhteyksien ansioista etätöiden tekeminen on sujuvaa, Suorsa kiittelee. 

Lue lisää Kalajoesta kotikaupunkina:
www.kodiksikalajoki.fi

Katso lisää Villen upeita kuvia:
Ville Suorsa Photography
www.villesuorsa.fi

Jaa sivu:
Kuuntele